Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok ráno rástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa v piatok o 7.46 h SELČ predával po 83,99 USD (78,35 eura).

Singapur 26. apríla (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa v piatok o 7.46 h SELČ predával po 83,99 USD (78,35 eura). To bolo o 42 centov alebo 0,50 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 45 centov alebo 0,51 % na 89,46 USD za barel.

Americká ekonomika podľa predbežných údajov, ktoré zverejnilo vo štvrtok (25. 4.) federálne ministerstvo obchodu, výrazne spomalila medziročný rast na 1,6 % z 3,4 % v predchádzajúcom štvrťroku. Po zverejnení údajov ceny ropy zamierili nadol. K ich korekcii prispela ministerka Yellenová, ktorá uviedla, že k spomaleniu v prvom štvrťroku prispela súhra mimoriadnych okolností a skutočný rast bude pravdepodobne silnejší, než uvádzal prvý odhad. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že inflačné tlaky sa budú ďalej zmierňovať.

(1 EUR = 1,072 USD)