Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína zruší clá na časť dovozu sóje a bravčového mäsa z USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O tom, ktoré produkty budú oslobodené od cla, rozhodne Peking na základe žiadosti domácich firiem o dovoz sójových bôbov a bravčového z USA, dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

Peking 6. decembra (TASR) - Čína zruší clá na časť dovozu sóje a bravčového mäsa zo Spojených štátov. Uviedlo to v piatok čínske ministerstvo financií s odvolaním sa na rozhodnutie kabinetu.

O tom, ktoré produkty budú oslobodené od cla, rozhodne Peking na základe žiadosti domácich firiem o dovoz sójových bôbov a bravčového z USA, dodalo ministerstvo vo vyhlásení. Nešpecifikovalo pritom, akého množstva importu sa to bude týkať.

Čína v júli 2018 uvalila clá na sójové bôby a bravčové mäso z USA vo výške 25 % ako odvetu za americké clá na čínske produkty. Washington ako dôvod označil krádeže duševného vlastníctva v Číne, ktorá núti americké firmy, aby odovzdali svoje know-how, ak chcú vstúpiť na čínsky trh. Peking neskôr clá na sóju zvýšil až na 33 %.

A clá na bravčové od začiatku obchodného sporu v apríli 2018 stúpli už trikrát z pôvodných 12 až na 72 % do septembra tohto roka.

Ponuka na zrušenie časti ciel prichádza uprostred rokovaní medzi USA a Čínou o dokončení „prvej fázy“ alebo predbežnej dohody, ktorá by mala vyriešiť 17-mesačný obchodný spor medzi oboma krajinami. Kľúčovou súčasťou týchto rozhovorov je zmiernenie vzájomných ciel.

Čína zároveň zvyšuje import bravčového mäsa, keďže musela zlikvidovať zhruba tretinu prasiat po prepuknutí afrického moru ošípaných v krajine.

Olivová ratolesť prichádza krátko pred 15. decembrom, kedy by mali USA zaviesť nové clá na ďalší čínsky tovar.

Oslobodenie bravčového od ciel by tiež mohlo pomôcť zmierniť prudký nárast cien mäsa v Číne, ktoré sa za rok viac ako zdvojnásobili. Vláda v Pekingu pritom uvoľnila svoje strategické rezervy mäsa, ale ani to nezastavilo špirálový rast cien.

Minulý mesiac stúpla nádej, že Peking a Washington sú blízko k predbežnej dohode. No zdá sa, že komentáre prezidenta USA Donalda Trumpa a nedávny krok amerického Kongresu, ktorý schválil zákon na podporu protestov v Hongkongu a ujgurskej menšiny v Číne, dohodu zabrzdili.

Trump v utorok (3.12.) naznačil, že obchodná dohoda s Čínou bude pravdepodobne musieť počkať do prezidentských volieb v USA v novembri 2020. Čínske ministerstvo obchodu zase vo štvrtok (5.12.) uviedlo, že obe strany naďalej spolu komunikujú, ale „ak majú dosiahnuť prvú fázu dohody, bude potrebné znížiť clá".

Trump trvá na tom, že Čína by v rámci dohody mala kúpiť poľnohospodárske výrobky z USA v hodnote 40 - 50 miliónov USD (36,05 - 45,07 milióna eur), čo bude podľa kritikov ťažké dosiahnuť.

Čínsky dovoz poľnohospodárskeho tovaru z USA klesol z 19,5 miliardy USD v roku 2017 na o niečo viac ako 9 miliárd USD vlani pre clá. A aj napriek rôznym ústretovým gestám sú vzťahy medzi oboma krajinami stále napäté.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že prijalo recipročné „protiopatrenia“ po tom, čo USA v októbri oznámili, že čínski diplomati budú musieť informovať americké ministerstvo zahraničia o akýchkoľvek oficiálnych stretnutiach s americkými diplomatmi.

Americkí diplomati v Pekingu tak musia odteraz informovať tamojšie ministerstvo zahraničných vecí päť pracovných dní pred stretnutím s miestnymi predstaviteľmi.