Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ekonomika USA je podľa americkej centrálnej banky v dobrej kondícii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fed od júla trikrát znížil úrokové sadzby. Dôvodom boli obavy zo slabých investícií firiem, pretrvávajúca nízka inflácia a spomaľovanie globálnej ekonomiky.

Oslo 11. novembra (TASR) - Ekonomika USA je v dobrej kondícii, uviedol člen menového výboru americkej centrálnej banky (Fed) Eric Rosengren. Dodal, že žiadne z nových údajov nezmenili jeho názor, že posledné zníženie úrokových sadzieb nebolo potrebné.

"Podľa môjho názoru je ekonomika USA na tom v súčasnosti dobre," povedal šéf bostonského Fedu pre agentúru Reuters na konferencii o finančnej regulácii v Osle. Tempo expanzie je niekde na úrovni rastového potenciálu ekonomiky. Dodal, že preto na poslednom zasadnutí menového výboru (FOMC) hlasoval proti uvoľneniu menovej politiky. "Nemyslel som si, že toto posledné zníženie je potrebné, a určite sa odvtedy neobjavilo nič, čo by zmenilo môj názor."

Fed od júla trikrát znížil úrokové sadzby. Dôvodom boli obavy zo slabých investícií firiem, pretrvávajúca nízka inflácia a spomaľovanie globálnej ekonomiky. Rosengren hlasoval proti všetkým trom uvoľneniam. Upozornil, že inflácia je síce "mierne pod 2 % cieľom, ale nie nejako výrazne".

Kľúčová sadzba Fedu sa aktuálne nachádza v pásma 1,50 % až 1,75 %, pričom ešte v polovici roka bola v pásme 2,25 % až 2,50 %. Šéf Fedu Jerome Powell rovnako ako ďalší predstavitelia centrálnej banky signalizoval, že októbrové uvoľnenie menovej politiky bolo zatiaľ posledné.