Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Finančná správa vrátila ľuďom preplatky na daniach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

FS vypláca preplatky daňovníkom, ktorí si podali daňové priznanie sami.

Bratislava 13. mája (TASR) - Finančná správa (FS) spracovala 455.440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur. V pondelok o tom informovala FS.

Z tejto sumy predstavoval 195,4 milióna eur vyplatený daňový bonus na dieťa. Presne 2,1 milióna eur tvoril daňový bonus na zaplatené úroky a 437,9 milióna eur preplatky na dani.

Ak boli v daňových priznaniach zistené nedostatky, FS zaslala daňovníkom výzvu na ich odstránenie. V tomto prípade sa lehota na vrátenie preplatku z dane prerušuje, až kým daňovníci neopravia svoje chyby a FS neposúdi opäť ich žiadosť. Finančná správa zároveň preveruje daňové priznania, v ktorých zistila podvodné údaje. Ak sú v nich uvedené klamlivé informácie, tak nárok na daňový bonus nemajú.

FS vypláca preplatky daňovníkom, ktorí si podali daňové priznanie sami. Na preplatky môžu mať nárok študenti, dôchodcovia či osoby, ktoré boli časť roka nezamestnané alebo poberali materské príspevky. U zamestnancov, ktorým zamestnávateľ vykonáva ročné zúčtovanie dane, je vzniknutý preplatok vyplatený zamestnancovi priamo od zamestnávateľa.

Daňové úrady postupne spracovávajú aj Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby, ako aj podané samostatné dokumenty Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.