Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ZLATÁ HORÚČKA: Stále sa dá zo sto eur urobiť 10 000. Ale nie za rok

Juraj Forgács v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

VIDEO: Bitcoin sa od roku 2011 k dnešnému dňu zhodnotil o 1,300,000%. Z kryptomien sa preto stal najvýnosnejší trh aký tu kedy bol.

Bratislava 16. marca (OTS) - Prinášame druhú časť zo seriálu Zlatá Horúčka, ktorý ponúka pohľad do sveta kryptomien a s nimi začínajúcej novej éry digitálnych peňazí. V tomto dieli sa pokúsime zodpovedať viacero otázok, ktoré si položil skoro každý, kto počul o kryptomenách. Ako je možné, že niečo nehmatateľné, sa zrazu zhodnotilo o 1,300,000%? Ako byť toho celého súčasťou a bezpečne na tom zbohatnúť? Čo všetko preto treba spraviť? Čomu sa naopak vyhnúť?

Či vaša investícia narastie alebo naopak klesne závisí predovšetkým od toho, koľko platobných transakcií sa bude vykonávať cez kryptomeny. V súčasnosti je to stále len okolo 0.1%. Preto by stále ešte mohol byť vhodný čas na investovanie. “V prípade, že v kryptomenách bude prebiehať už 5% všetkých platobných transakcií, tak sa ich celková hodnota bude musieť zvýšiť v desaťnásobkoch. Ďalší nárast bude poháňaný ukladaním hodnoty, podobne ako do zlata alebo do umenia. Výhľadovo preto môžeme hovoriť o 100-500 násobku, nie však za mesiac, ale pri dlhodobom držaní,” povedal zakladateľ spoločnosti Fumbi Juraj Forgács.

Ak sa chcete nezáväzne pozrieť do systému FUMBI, kliknite SEM


Video: Dá sa ešte na kryptomenách zbohatnúť?



Tip: Pre prehľad o raste obchodných transakcií v kryptomenách pozri aj sem.


Bude to však naozaj tak? Nemôže trh s kryptomenami skončiť na nule? Ťažko si predstaviť faktory, ktoré by v dnešnej dobe mohli viesť k zániku kryptomien - ich technologická prevaha nad systémom “administratívnych peňazí” je príliš vysoká, aby len tak zapadla prachom. Určite sa však táto možnosť vylúčiť nedá, pretože vždy existujú aj riziká, ktoré si vopred predstaviť nevieme. Tým, že táto technológia je ešte len v zárodku, človek by nikdy nemal investovať sumu, ktorú si nemôže dovoliť stratiť. Rozhodne stále platí, že kryptomeny patria medzi vysoko rizikové investície, ale zároveň s potenciálom najvyššieho výnosu.


Prečo je toľko kryptomien?
Kryptomien sú dnes tisíce. Dôvodom je, že ich môže vydať každý, neexistuje tu monopol. Ich hodnota spočíva v technológii bezpečného a rýchleho prenosu “mince” bez potreby sprostredkovateľa. Inovatívnosť, rýchlosť a bezpečnosť sú zdrojom dopytu, ktorý nakoniec určuje trhovú cenu voči iným kryptomenám a nakoniec aj voči štátnym peniazom. Okrem toho, pri kryptomenách sa stiera rozdiel medzi “peniazmi” a digitálnym majetkom. Mnohé kryptomeny majú aj iné využitie než len na platby: napríklad kryptomena “Ethereum” reprezentuje výpočtovú kapacitu globálneho virtuálneho počítača, ktorý je tvorený všetkými počítačmi, na ktorých je softvér pre “Ethereum” nainštalovaný. Na čisto platobné využitie však tento softvér nepotrebujete.



Ako neprísť o peniaze


Pri investovaní do kryptomien sa veľa ľudí pokúša laicky vyhodnotiť, ktorá kryptomena má potenciál rastu. Tú následne nakúpia a držia na počítači alebo telefóne. Snaha odhadnúť, ktorá kryptomena bude najlepšie rásť - spomedzi desiatok či stoviek možností- je však bez mimoriadne dobrých informácií sotva viac než stávkou v rulete. Ak nemáte záujem o hazard, ale o investovanie, omnoho vhodnejšie je portfólio, ktoré bude rásť či klesať spolu s celým trhom. V takom prípade zostáva jediným ekonomickým rizikom to, či sa technológia kryptomien v strednom a dlhom horizonte presadí.


Internet hodnôt
V budúcnosti kryptomeny prinesú omnoho viac, než len alternatívu voči bankovému systému. Dokážu sa totiž navzájom prepojiť do globálnej siete, v ktorej bude možné platiť akoukoľvek formou digitálneho majetku kdekoľvek. Napríklad zaplatíte v obchode nepotrebným cestovným lístkom na MHD, a obchod príjme platbu v EUR za pár sekúnd.



Výhody dynamického portfólia v zdieľanej ekonomike


Nakúpiť si portfólio kryptomien je však dosť náročné, ako časovo tak aj finančne. Predsa len každý nákup či predaj kryptomeny v portfóliu je sprevádzaný nákladmi. Pri častej úprave portfólia by sa tieto náklady podpísali nezmazateľným červeným písmom na Vašom zisku. Naopak, statické portfólio nebude dlhodobo sledovať trh. Je to skôr vytipovanie si “dobrých kryptomien”, čomu je lepšie sa vyhnúť, ak nie ste skutočným expertom. Lepšou alternatívou je dynamické portfólio dosiahnuté s využitím zdieľanej ekonomiky. Zdieľaním kryptomenových úložísk a investičnej stratégie podľa spoločného algoritmu prichádza ku každodennej úprave portfólia bez toho, aby jednotlivý investor musel znášať opakované náklady.

Zatiaľ jedinou spoločnosťou na svete, ktorá ponúka takéto dynamické portfólio, je slovenská spoločnosť Fumbi. “Máme samozrejme vo svete určitú konkurenciu, ale zatiaľ len v podobe offshorových indexových fondov, či v podobe investičných nástrojov viazaných len na jednu kryptomenu” vysvetlil Forgács. “V tejto chvíli sme jedineční v tom, že investor zostáva priamym vlastníkom svojich kryptomien, a aj napriek tomu je jeho portfólio schopné každodennej adaptácie, čo znamená, že jeho hodnota sleduje trh kryptomien ako celok.”

Ak sa chcete nezáväzne pozrieť do systému FUMBI, kliknite SEM


Zaujímavosť
Bitcoin vznikol v roku 2008. V roku 2010 mal najnižšiu hodnotu $0.003 a odvtedy s pár výkyvmi len stúpal. Bublina v roku 2017 pritom nebola jedina a Bitocin ich na svojej ceste zažil niekoľko. Momentálne má Bitcoin hodnotu $3900 čo zo svojho maxima $19,783 je pokles o 80%, stále však oproti svojmu miniumu narástol o viac ako 1,300,000%.

Zdroj: twitter, @ChartsBtc


Bitcoin, graf
Foto: Twitter, @ChartsBtc



Ďalším dôležitým faktorom je bezpečné uloženie kryptomien. Aby ste kryptomeny mohli príjmať a následne posielať alebo nimi platiť, tak potrebujete ich úložisko, takzvanú “kryptomenovú peňaženku”. Niečo ako účet v banke. Kryptomenová peňaženka sa dá vyrobiť buď online, čo však prináša riziko hekerského útoku alebo offline, čo naopak prináša otázku, ako takú offline adresu skladovať, aby sa aj za 5 - 10 rokov dala nájsť a prečítať.

Tip: Ideálne dlhodobé úložisko je papier
Aj keď technológii a produktov je niekoľko, odborníci sa stále zhodnú, že vytlačiť si peňaženku na papier je stále najbezpečnejší variant. Papier sa nevypne, neresetuje, a ak je majteľ dostatočne šikovný, tak ani nestratí alebo neznehodnotí. Aj preto väčšina veľkých firiem stále využíva papierové ukladanie a zálohovanie kryptopenaženiek.


Aký je teda záver? Áno, na kryptomenách sa dá stále ešte zbohatnúť, avšak len pri racionálnom dlhodobom investovaní s dobrým zabezpečením. Nutkavé a špekulatívne obchodovanie s kryptomenami je skôr hazardom než investovaním, preto sa mu treba vyhnúť. A vždy treba mať na pamäti, že sa jedná o novú technológiu, ktorá podobne ako elektromobily či samojazdiace autá potrebuje určitý čas a infraštruktúru na to, aby sa mohla plnohodnotne rozvinúť.


Spoločnosť Fumbi

Spoločnosť Fumbi vznikla ako odpoveď na čoraz väčší a ťažšie prehľadný trh s kryptomenami. Ako prvý na Slovensku i vo svete prinášajú investičné riešenie pre širokú verejnosť – čiže pre všetkých, ktorí uvažujú nad investovaním do kryptomien.

S investovaním do kryptomien cez Fumbi je spojená minimalizácia rizika, keďže investori nemusia riešiť, do ktorých kryptomien investujú a na ktorých online burzách ich vymenia. Fumbi Algoritmus investíciu inteligentne prerozdelí do dynamického portfólia, skladajúceho sa z niekoľkých desiatok kryptomien s najväčším trhovým podielom. Keďže portfólio sa dokáže adaptovať na pravidelnej báze, platí jednoduchá rovnica, že rast či pokles hodnoty investícií bude priamoúmerný celkovej hodnote trhu kryptomien.

Všetky kryptomeny sú uložené na offline generovaných úložiskách, čo prakticky eliminuje možnosť hekerského útoku. Prístup do týchto úložísk je zabezpečený na inštitucionálnej báze, takže nezávisí od konkrétnej osoby. Investori sú stále priamymi vlastníkmi svojho portfólia, čo je pre nich bezpečnejšie ako investícia cez zahraničný podielový fond.

Fumbi sa tak zaraďuje medzi priekopníkov a spolutvorcov prostredia pre technológiu kryptomien, ktorá má potenciál zmeniť svet rovnako alebo ešte výraznejšie, ako to urobil internet.