Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Dúfam, že zákon o pozemkových úpravách bude opäť schválený

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas vyhlásenia k téme Mimoriadny odvod pre reťazce v Bratislave 2. apríla 2019. Účinnosť zákona o mimoriadnom odvode pre obchodné reťazce v SR je Európskou komisiou (EK) pozastavená. Foto: FOTO TASR – Jaroslav Novák

Ak má byť novela zákona o pozemkových úpravách prijatá nanovo, tak v novom znení, s väčším odstupom a so serióznou odbornou debatou.

Bratislava 21. januára (TASR) - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) dúfa, že novela zákona o pozemkových úpravách, ktorú v decembri vetovala prezidentka SR, bude na rokovaní parlamentu opäť schválená. Matečná to uviedla v utorok po rokovaní Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Rokovania pôdohospodárskeho výboru sa zúčastnilo 10 poslancov NR SR, päť koaličných hlasovalo za to, aby sa zákon schválil v pléne v pôvodnom znení a teda, aby sa veto hlavy štátu prelomilo. Opoziční poslanci sa vyslovili, že pri hlasovaní nepodporia opätovné schválenie novely zákona, stotožnili sa s výhradami prezidentky SR. Novele zákona vyčítajú najmä to, že nedostatočne chráni ústavné právo vlastníkov pôdy v porovnaní s právami jej užívateľov (nájomcov).

Ak má byť novela zákona o pozemkových úpravách prijatá nanovo, tak v novom znení, s väčším odstupom a so serióznou odbornou debatou. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá 20. decembra 2019 túto novelu vetovala a vrátila zákon do NR SR.

"Sú tam opodstatnené výhrady a pochybnosti o súlade zákona s Ústavou SR. Doplácali by na naň predovšetkým malí a strední farmári," upozornila hlava štátu a spresnila, že má pochybnosti najmä v súvislosti s princípom právnej ochrany vlastníctva.

"Aj keď si prezidentka uvedomuje potrebu vykonania pozemkových úprav a nastolenia poriadku v rozdrobenom vlastníctve poľnohospodárskych pozemkov, je presvedčená, že takáto významná úprava, ktorá sa robí len raz za mnoho desaťročí, má byť riadne pripravená a musí rešpektovať všetky ústavné princípy," uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Problémy by sa negatívne dotkli hlavne malých a stredných poľnohospodárov, ktorí pôdu priamo obhospodarujú. Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, prijala NR SR 27. novembra 2019.