Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Inštitút Ifo znížil prognózu rastu nemeckej ekonomiky v roku 2021

Žiak s ochranným rúškom si kontroluje mobil na stanici metra pri jeho ceste do školy vo Frankfurte nad Mohanom 4. decembra 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ifo očakáva, že export sa tento rok zníži o 9,7 % a na budúci rok stúpne o 8,8 %. Import by si mal tento rok pohoršiť o 8,7 % a v roku 2021 vzrásť o 6,8 %.

Mníchov 16. decembra (TASR) - Mníchovský inštitút Ifo očakáva, že najväčšia európska ekonomika sa na budúci rok zotaví o niečo slabšie, než pôvodne predpokladal. Dôvodom sú prísnejšie protipandemické opatrenia, ktoré brzdia spotrebu aj podnikanie.

Ifo znížil prognózu rastu nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2021 na 4,2 % z pôvodne očakávaných 5,1 %. Predpoveď pre rok 2022, naopak, zvýšil na 2,5 % z 1,7 %.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a lídri spolkových štátov od 2. novembra zaviedli miernejší lockdown, ktorý znamenal zatvorenie reštaurácií a barov, ale ponechával otvorené obchody a školy. Od stredy vstupujú do platnosti sprísnené reštrikcie, ktoré spôsobia zatvorenie väčšiny obchodov rovnako ako kaderníctiev a ďalších služieb.

Sprísnenie protipandemických opatrení v Nemecku aj v ďalších krajinách zabrzdí zotavovanie ekonomiky, uviedol hlavný ekonóm Ifo Timo Wollmershäuser. Takže produkcia tovarov a služieb sa nedostane na predkrízovú úroveň do konca roka 2021.

Lockdown podľa Ifo spôsobí, že nemecký HDP v poslednom kvartáli tohto roka klesne. Pre celý rok 2020 Ifo počíta na kalendárne neupravenej báze s pádom HDP o 5,1 %.

Ifo očakáva, že export sa tento rok zníži o 9,7 % a na budúci rok stúpne o 8,8 %. Import by si mal tento rok pohoršiť o 8,7 % a v roku 2021 vzrásť o 6,8 %.