Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Alphabet bude v najbližších 3 rokoch platiť vydavateľom za ich obsah

Na elektronickej tabuli rast cien akcií spoločnosti Alphabet na newyorskej burze 1. februára 2016. Americká spoločnosť Alphabet, nový materský koncern Google, predbehla technologický gigant Apple v rebríčku firiem s najvyššou trhovou hodnotou na svete a obsadila prvú priečku. K zmene došlo v pondelok 1. februára po vyhlásení výsledkov za 4. kvartál 2015, ktoré ukázali, že Alphabet si udržuje "robustné" tempo rastu na trhu digitálnej reklamy. Foto: TASR/AP

ydavatelia správ na čele s európskymi mediálnymi skupinami dlho bojovali s najpopulárnejším internetovým vyhľadávačom na svete o kompenzácie za použitie ich obsahu.

San Francisco 1. októbra (TASR) - Alphabet, materská spoločnosť internetového vyhľadávača Google, plánuje v najbližších troch rokoch zaplatiť vydavateľom na celom svete 1 miliardu USD (854,12 milióna eur) za ich obsah. Oznámil to vo štvrtok jej generálny riaditeľ Sundar Pichai.

Vydavatelia správ na čele s európskymi mediálnymi skupinami dlho bojovali s najpopulárnejším internetovým vyhľadávačom na svete o kompenzácie za použitie ich obsahu.

Generálny riaditeľ Pichai uviedol, že nový produkt s názvom Google News Showcase spustia najskôr v Nemecku, kde už uzatvorili zmluvy s mnohými vydavateľstvami vrátane Der Spiegel, Stern či Die Zeit, a tiež v Brazílii, kde podpísali zmluvy s Folha de S. Paulo, Band a Infobae.

Ďalej bude tento produkt uvedený na trh v Belgicku, Indii, Holandsku a ďalších krajinách. K produktu sa prihlásilo približne 200 vydavateľov od Argentíny, Austrálie, cez Britániu, Brazíliu, Kanadu či Nemecko.

Pichai v príspevku na blogu napísal, že Google v rámci tohto doposiaľ najväčšieho finančného záväzku zaplatí vydavateľom za vytvorenie a výber vysokokvalitného obsahu pre nový druh online spravodajských služieb,.

Produkt umožní vydavateľom vyberať a prezentovať svoje články a bude zaradený v službách Google News na zariadeniach s operačným systémom Android a prípadne na zariadeniach Apple. Pichai pripomenul, že tento prístup sa líši od iných spravodajských produktov, pretože jeho obsah budú vyberať jednotlivé vydavateľstvá.

Produkt nadväzuje na licenčnú dohodu, ktorú v júni podpísal s niektorými mediálnymi skupinami v Austrálii, Brazílii a Nemecku.

Google rokuje aj s francúzskymi vydavateľmi, ktorí patria k najhlasnejším kritikom, zatiaľ čo Austrália chce prinútiť internetový vyhľadávač, ako aj sociálnu sieť Facebook, aby zdieľali príjmy z reklamy s miestnymi mediálnymi skupinami.

Financovanie spravodajstva niektorých vydavateľstiev spoločnosťou Google však nahnevalo ďalších internetových vydavateľov, ako sú webové stránky o počasí a receptoch, ktoré tvrdia, že Google poškodí ich príjmy.

(1 EUR = 1,1708 USD)