Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Google čelí kritike, že neoprávnene zbiera údaje o polohe užívateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Google už minulý týždeň poskytol vlastné vysvetlenia týkajúce sa zberu údajov o polohe.

Washington 26. augusta (TASR) - Google je čoraz častejšie obviňovaný z toho, že zbiera neprimerané množstvo údajov o smartfónoch s jeho operačným systémom Android.

V utorok (21. 8.) zverejnenej štúdii sa napríklad uvádza, že telefón s Androidom, ktorý sa ani nepohol, na pozadí s aktívnym prehliadačom Chrome v priebehu 24 hodín zaslal Google 340-krát údaje o polohe. Analýza tiež ukázala, že Google anonymne zozbierané údaje dokáže spojiť s osobnými údajmi užívateľov, uviedol profesor Douglas Schmidt z Vanderbilt University.

Hovorca Google kritizoval na stanici CNN bez uvedenia konkrétnych údajov, že štúdia obsahuje výrazne zavádzajúce informácie. Zrealizovaná bola na objednávku lobistickej skupiny a napísal ju človek, ktorý má v súdnom spore medzi Google a Oracle vystupovať ako svedok špecialistu na firemný softvér Oracle. Štúdiu zverejnila spoločnosť Digital Content Next.

Google už minulý týždeň poskytol vlastné vysvetlenia týkajúce sa zberu údajov o polohe. Pôvodne bol vyvolaný dojem, že sa nezaznamenávajú žiadne údaje o polohe, keď sa deaktivuje funkcia časová os (Timeline). Teraz sa ukázalo, že prostredníctvom iných služieb, ako je vyhľadávanie alebo mapy, môžu naďalej údaje o polohe skončiť u Googlu. Organizácia EPIC (Electronic Privacy Information Center) preto upozornila federálnu komisiu pre obchod FTC na to, že Google podľa nej porušil nariadenia týkajúce sa ochrany údajov z roku 2011, a preto požaduje vyvodenie dôsledkov.

Google hrozí hromadná žaloba pre zavádzanie užívateľov a narušenie ich súkromia, keďže proti ich vôli zbieral údaje o ich polohe. Koncern má 21 dní, aby reagoval na obvinenia. Za žalobou stojí právna kancelária Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, ktorá už žalovala aj iné veľké koncerny, napríklad Volkswagen pre manipuláciu s emisiami.