Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Klesol počet neplatičov DPH

Na snímke Daňový úrad v Trenčíne. Foto: TASR

Ukázalo sa, že počet nespoľahlivých platcov DPH medziročne klesol o 232 podnikateľských subjektov, nakoľko ku koncu septembra 2019 spoločnosť evidovala dovedna 4169 neplatičov.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Disciplinovanosť slovenských podnikateľov pri platení dane z pridanej hodnoty sa z roka na rok zlepšuje. Poukázala na to analýza poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá sa pozrela na to, ako si podnikatelia plnia svoju daňovú povinnosť.

Ukázalo sa, že počet nespoľahlivých platcov DPH medziročne klesol o 232 podnikateľských subjektov, nakoľko ku koncu septembra 2019 spoločnosť evidovala dovedna 4169 neplatičov. "Môžeme hovoriť o historickom minime, zároveň predpokladáme, že klesajúci trend bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch," povedala Petra Štěpánová, analytička spoločnosti.

To, že počet nespoľahlivých platcov DPH bude aj naďalej klesať, naznačili už dáta z mája tohto roka. Podľa databáz Bisnode daň z pridanej hodnoty vtedy štátu neodviedlo 4315 firiem, čo bolo medziročne výrazne menej. Najväčší počet nespoľahlivých platcov, a to až 5482, zaregistrovala spoločnosť koncom roka 2015. Odvtedy ich počet každoročne klesá, pričom najzásadnejší skok bol v máji 2017, kedy bol počet neplatičov na úrovni 4493. "Aktuálny počet 4169 nespoľahlivých platcov DPH je na historickom minime, nakoľko nižšie číslo sme nezaznamenali od roku 2014, odkedy dáta sledujeme," uviedla analytička.

Najhoršiu platobnú disciplínu pri odvádzaní DPH majú podnikatelia z radov spoločností s ručením obmedzeným (3024 firiem), za nimi nasledujú fyzické osoby (922 subjektov) a akciové spoločnosti (75 podnikov). Aj keď je najviac neplatičov v Bratislavskom kraji (1020), percentuálny podiel dlžníkov v porovnaní s počtom všetkých registrovaných subjektov k platbe DPH je práve v Bratislavskom kraji najnižší (1,93 %). Naopak, najvyšší podiel neplatičov má Trnavský kraj, kde DPH neplatí takmer päť percent registrovaných podnikateľov. Najmenej neplatičov podniká v Trenčianskom kraji (263), čo sú približne dve percentá podnikateľov v tomto kraji.