Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Komisia: Plánovanú ťažbu pri Novákoch bude envirorezort riešiť opäť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rozhodnutí podpísanom ministrom Sólymosom komisia zrušuje záverečné stanovisko envirorezortu povoľujúce zámer ťažby a vec vracia jeho odboru posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Nováky 13. júla (TASR) - Zámerom Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), ktoré plánujú ťažbu hnedého uhlia v 12. ťažobnom úseku Dobývacieho priestoru (DP) Nováky I., sa bude opätovne zaoberať odbor ministerstva životného prostredia (MŽP). Vyplýva to z tohtotýždňového rozhodnutia osobitnej komisie ministra životného prostredia.

V rozhodnutí, ktoré zaslali médiám Kúpele Bojince, podpísanom ministrom Lászlóom Sólymosom (Most-Híd), komisia zrušuje záverečné stanovisko envirorezortu povoľujúce zámer ťažby a vec vracia jeho odboru posudzovania vplyvov na životné prostredie na nové prejednanie a rozhodnutie.

Komisia sa zámerom ťažby v DP Nováky zaoberala po tom, čo proti záverečnému stanovisku MŽP doručili začiatkom tohto roka dotknuté organizácie, Kúpele Bojnice a Spoločenstvo vlastníkov súkromného lesa a pasienkov so sídlom v Opatovciach nad Nitrou a jeden obyvateľ, rozklady. Zamietavé stanovisko k zámeru ťažby v rámci prvostupňového konania doručili ministerstvu i Letecké opravovne Trenčín, a.s., podľa ktorých by činnosť zasahovala do ich práv, tiež Vojenské lesy a majetky Slovenskej republiky. Štátny podnik nesúhlasil s prvým variantom ťažby, ktorý by mal podľa nich priamy vplyv na ich pozemky. Ministerstvo sa podľa rozhodnutia osobitnej komisie síce týmito písomnými stanoviskami zaoberalo, vyhodnotilo ich však ako doručené po zákonnej lehote, a preto so subjektmi nekonalo ako s účastníkmi konania.

To, že sa ministerstvo vzhľadom na zásah do ich práv nevyrovnalo s postavením Kúpeľov Bojnice, Leteckých opravovní Trenčín, Vojenských lesov a majetkov Slovenskej republiky ako i Spoločenstva vlastníkov súkromného lesa a pasienkov a nekonalo s nimi ako s účastníkmi konania, vyhodnotila osobitná komisia ako procesnú chybu, ktorá môže mať vplyv na zákonnosť napadnutého rozhodnutia. Preto dospela k záveru, že napadnuté rozhodnutie je potrebné zrušiť a vec vrátiť ministerstvu na nové prejednanie a rozhodnutie.

"Rozhodnutie Ministerstva životného prostredia SR bolo zrušené z dôvodu procesnej chyby, na odborných stanoviskách sa nič nemení. Rozhodnutie berieme na vedomie. Hornonitrianske bane Prievidza dodržiavajú všetky pravidlá na ochranu liečivých zdrojov kúpeľov Bojnice," reagovala na závery komisie tlačová hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Odvolací orgán, ako ďalej vyplýva z rozhodnutia, sa nezaoberal podrobným preskúmaním a vyhodnotením vecných námietok uvedených v podaných rozkladoch, nakoľko zistil také procesné pochybenie, v dôsledku ktorého je potrebné napadnuté rozhodnutie zrušiť. S nimi ako i s námietkami uplatnenými v rámci nového konania sa vyrovná prvostupňový orgán, dodala komisia. Rozhodnutie je právoplatné, keďže proti nemu podľa správneho poriadku nie je možné podať odvolanie a nie je preskúmateľné súdom.

Účelom akcie HBP je vyťaženie uhoľných zásob v 12. ťažobnom poli v ťažobnom úseku, ktorý je súčasťou DP Nováky I. s plochou asi 3056 hektárov, pričom nadväzuje na 11. ťažobný úsek. Ťažbou by mali byť dotknuté Nováky, Opatovce nad Nitrou a Koš. Náklady na realizáciu zámeru bane odhadli na sumu od 27,2 do 30,2 milióna eur, do nej však nie sú zahrnuté investície v súvislosti s otvárkou bane a realizáciou ťažobných prác. S ťažbou by chceli bane začať v roku 2023, ukončiť by ju mali v roku 2034. Zámer si vyžiada aj vyvolané investície.

Na posúdenie vplyvov na životné prostredie predložili HBP tri varianty, ministerstvo pôvodne súhlasilo s druhým, teda vyťažením asi 7,38 milióna ton uhlia. Zámer odobrilo za splnenia 12 podmienok, ktoré vyplynuli z pripomienok dotknutých orgánov a verejnosti. Ťažbu HBP odôvodnili zachovaním pracovných miest či strategickým významom v oblasti energetickej bezpečnosti regiónu a štátu.