Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Krajiny EÚ sa pod tlakom digitalizácie dohodli na revízii Europassu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom tejto revízie je zjednodušiť a zmodernizovať životopis Europass, ale aj iné nástroje v oblasti zručností potrebných v digitálnom veku.

Brusel 12. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že členské štáty EÚ prijali jej návrh na revíziu rámca Europass.

Cieľom tejto revízie je zjednodušiť a zmodernizovať životopis Europass, ale aj iné nástroje v oblasti zručností potrebných v digitálnom veku. Umožní ľuďom viac zviditeľniť svoje zručnosti a kvalifikácie v priestore celej EÚ a tvorcom politík pomôže lepšie predvídať potreby a trendy na trhu práce.

Komisia schválením uvedenej revízie prijala všetkých desať opatrení naznačených v jej programe v oblasti zručností pre Európu z júna 2016.

Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová ocenila ústretovosť členských krajín Únie a pripomenula, že Europass je už viac ako desať rokov kľúčovým nástrojom na podporu lepšej komunikácie a lepšieho pochopenia zručností a kvalifikácií.

"Je dôležitou spojkou medzi svetmi práce, vzdelávania a odbornej prípravy. Denne má portál Europass viac ako 55.000 návštevníkov a od roku 2004 bolo zaznamenaných viac ako 100 miliónov stiahnutí životopisu Europass," spresnila.

Podľa jej slov Europass jasne preukázal svoju pridanú hodnotu, lebo slúži ako nástroj na komunikáciu zručností v celej EÚ a vyvíja sa tak, aby dokázal odpovedať na výzvy a príležitosti, ktoré so sebou prináša digitálny vek.

Komisárka dodala, že modernizáciou Europassu sa súčasťou jeho rámca stáva aj elektronické portfólio, v ktorom sa budú ukladať a vymieňať informácie, nástroje slúžiace ľuďom na vlastné zhodnotenie svojich zručností, ako aj nástroje, ktoré umožnia opísať výsledky formálneho vzdelávania a neformálneho učenia i získané kvalifikácie.

Prvýkrát bude Europass ponúkať aj informácie na podporu riadenia profesionálnej kariéry vrátane informácií o trendoch a dopyte na trhu práce, ako aj o príležitostiach v oblasti poradenstva a vzdelávania v Európe.

Spravodajca TASR Jaromír Novak