Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ministri dopravy V4 podpísali deklaráciu o vysokorýchlostnej železnici

Ministri dopravy štátov Vyšehradskej štvorky (V4) podpísali deklaráciu o spoločnom postupe pri výstavbe vysokorýchlostnej železničnej trate v Bratislave v utorok 21. mája 2019. Na snímke zľava minister inovácií a technológií Maďarskej republiky Tomás Schanda, minister dopravy Českej republiky Vladimír Kremlík, minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek, minister dopravy Poľskej republiky Andrej Adamczyk počas podpisu deklarácie. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ide o trasu s rýchlosťou okolo 300 kilometrov za hodinu a na ňu sa musí vybudovať rýchlostná dráha. Ide o úplne novú trať, povedal minister dopravy Árpád Érsek.

Bratislava 21. mája (TASR) - Ministri dopravy štátov Vyšehradskej štvorky (V4) podpísali v utorok deklaráciu o spoločnom postupe pri výstavbe vysokorýchlostnej železnice. Tá by mala v nasledujúcich rokoch spojiť Budapešť, Bratislavu, Prahu a Varšavu. V súčasnosti sa na túto trať pripravuje štúdia uskutočniteľnosti.

"Ide o trasu s rýchlosťou okolo 300 kilometrov za hodinu a na ňu sa musí vybudovať rýchlostná dráha. Ide o úplne novú trať," povedal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) s tým, že o odborných otázkach bude rokovať spoločná komisia. Podľa Érseka by mohla nová trať konkurovať leteckej doprave najmä preto, lebo na rozdiel od letísk má zastávky v centre miest.



Časový rámec výstavby však Érsek spresniť nechcel, pretože zatiaľ nie je dohodnuté technické riešenie projektu. Trať by podľa ministra mala byť spolufinancovaná aj z fondov Európskej únie (EÚ).

Práve fondy EÚ na nové programové obdobie 2021 - 2028 boli ďalším bodom spoločného rokovania ministrov V4. "Nemôžeme pripustiť, aby fondy boli krátené. Pre hospodársky sektor a jeho rozvoj je potrebný práve rozvoj infraštruktúry. Je mimoriadne dôležité, aby úspešné hospodárske nástroje EÚ ako kohézna politika pokračovali aj naďalej," povedal štátny tajomník pre kohéznu politiku Ministerstva inovácií a technológií Maďarska Tamás Schanda.



Dôležitosť európskych peňazí pri rozvoji stredoeurópskych krajín zdôraznil aj nový český minister dopravy Vladimír Kremlík, pre ktorého bolo stretnutie v Bratislave prvou zahraničnou pracovnou cestou, ale aj poľský minister pre infraštruktúru Andrzej Adamczyk. Ten okrem vysokorýchlostnej železnice vidí využitie európskych financií napríklad aj na vybudovanie dopravného spojenia poľských prístavov s juhom Európy. Ministri sa dotkli aj možnosti spolupráce pri cezhraničnom vymáhaní nezaplatených diaľničných poplatkov.