Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

MMF varuje pred zvyšovaním rizikového korporátneho dlhu

MMF. Foto: TASR AP

Fond, ktorého jesenné zasadnutie sa spolu so Svetovou bankou uskutoční koncom tohto týždňa vo Washingtone, upozornil na vysoký rizikový korporátny dlh už v minulosti.

Washington 16. októbra (TASR) - Nízke úrokové sadzby, od ktorých si centrálne banky sľubujú podporu ekonomiky, zvýšili objem rizikového korporátneho dlhu. To by mohlo viesť k novej kríze, varoval v stredu Medzinárodný menový fond (MMF) v najnovšej správe o finančnej stabilite Global Financial Stability Report.

Fond, ktorého jesenné zasadnutie sa spolu so Svetovou bankou uskutoční koncom tohto týždňa vo Washingtone, upozornil na vysoký rizikový korporátny dlh už v minulosti. Teraz však dodal, že úsilie centrálnych bánk znižovať úrokové sadzby s cieľom podporiť spomaľujúcu sa ekonomiku, ktorá dopláca najmä na obchodný konflikt USA s Čínou, situáciu ešte zhoršuje. Nízke úrokové sadzby totiž tlačia investorov do väčšieho rizika.

MMF preto vyzval na zvýšenie dohľadu aj na inštitúcie mimo bankového sektora. Ten bol hlavným problémom počas svetovej finančnej krízy v rokoch 2008 - 2009. Ako povedal riaditeľ oddelenia MMF pre kapitálové trhy Tobias Adrian, "dlhodobo nízke úrokové sadzby pomáhajú podporovať rast ekonomiky, na druhej strane uvoľnené podmienky na finančnom trhu umožnili investorom ísť do väčšieho rizika". Ide najmä o dôchodkové fondy a poisťovacie spoločnosti. Naopak, bankový systém je v súčasnosti bezpečnejší, najmä vďaka reformám prijatým v dôsledku predchádzajúcej finančnej krízy.

Adrian v tejto súvislosti varoval, že v prípade novej krízy mnohé firmy nebudú schopné svoje dlhy splácať. Ako dodal, riziko v ôsmich najväčších ekonomikách predstavuje firemný dlh v objeme zhruba 19 biliónov USD (17,23 bilióna eur), čo je takmer 40 % z celkovej hodnoty firemného dlhu v týchto krajinách.

Celkový firemný dlh v ôsmich svetových ekonomikách dosahuje v súčasnosti zhruba 51 biliónov USD. Na porovnanie, v roku 2009 to bolo približne 34 biliónov USD.

(1 EUR = 1,1025 USD)