Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Most-Híd: Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane pomôže

Na snímke poslanec NR SR Tibor Bastrnák (Most-Híd), archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Proti novele sa stavali niektoré samosprávy, ktoré upozorňovali na výpadok príjmov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Zvýšenie nezdaniteľnej časti základu na 21-násobok životného minima z 19,2-násobku sa podpíše pod nižšie dane pracujúcich. Zhodli sa na tom koaliční poslanci Mosta-Híd po tom, čo v stredu parlament schválil ich novelu zákona o dani z príjmov. Zároveň odmietajú, že by týmto opatrením spôsobili samosprávam problémy v oblasti príjmov.



"Dnešným hlasovaním sa zavŕšilo naše dvojročné úsilie presadiť to, aby pracujúci platili nižšie dane. Tento návrh sme nevymysleli zo dňa na deň. Ide o systémové a odvážne riešenie," skonštatoval predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák.

Proti novele sa stavali niektoré samosprávy, ktoré upozorňovali na výpadok príjmov. Bastrnák je však presvedčený, že niektorí starostovia a primátori "rozohrali neférovú hru a pri uvádzaní čísiel zavádzali". "Návrh napriek neopodstatnenému rozruchu získal ústavnú väčšinu v parlamente. Podľa odborníkov aj budúci rok príjem samospráv bude rásť oproti tomuto roku. Ľudia vedia oveľa lepšie minúť tieto peniaze ako ktorýkoľvek politik," zhodnotil Bastrnák.

Podľa jeho straníckej kolegyne Irén Sárközy je novela odborne pripravená. "Odborníci hovoria dlhodobo o tom, že príjmy rastú rýchlejšie ako odpočitateľná položka, pretože životné minimum nerastie takým tempom ako príjmy. To viedlo k tichému zdaňovaniu ľudí. Bolo to nesprávne, ale chýbala odvaha, lebo všetky príjmy z daní ľudí sú príjmami obcí miest a vyšších územných celkov. Politici sa roky obávali toho, že ak urobíme tento krok, tak obce a mestá budú proti. My sme mali odvahu," myslí si Sárközy. Prijatím novely si podľa jej slov polepšia najmä rodiny, ktoré majú nízke alebo priemerné príjmy.

Poslanec Mosta-Híd Peter Antal podotkol, že samosprávam pribúdajú nové povinnosti, ale zároveň im zo všetkých oblastí spoločenského života rastú najviac aj príjmy. "Obciam rástli o 10 %, čo je nad priemerom zvyšku ekonomiky," upozornil Antal s tým, že samosprávam stúpnu príjmy aj vďaka vyšším príplatkom za prácu. "Už vtedy, keď sa prijímala novela Zákonníka práce, tak zamestnávatelia hovorili, že ich to zaťaží cez miliardu eur ročne. Z tejto viac ako miliardy eur poputuje 120 miliónov eur cez dane fyzických osôb a podielové dane mestám a obciam. To sú peniaze, s ktorými nikto nepočítal," dodal Antal s tým, že aj obce a mestá "by sa mali podeliť s rastom ekonomiky" s občanmi.

Únia miest Slovenska vyzýva prezidentku, aby nepodpísala zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane



Únia miest Slovenska (ÚMS) požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov koaličnej strany Most-Híd, ktorou sa zvýši nezdaniteľná časť základu dane na 21-násobok sumy životného minima. Únia opätovne upozorňuje na výpadok príjmov samospráv.

ÚMS sa odvoláva na vyjadrenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, podľa ktorých si približne polovica slovenských rodín polepší v priemere o 3,80 mesačne, zatiaľ čo mestá, obce a samosprávne kraje prídu o 149 miliónov eur ročne. "ÚMS plne podporuje znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia občanov. Protestuje však proti tomu, aby sa tak dialo nesystémovo a populisticky. Vzhľadom na naviazanie financovania samospráv na výnos dane z príjmov fyzických osôb znamená toto opatrenie výpadok, ktorí pocítia všetci občania ako obyvatelia miest a obcí na zníženom rozsahu a kvalite služieb, ktoré im samospráva poskytuje," uviedol v stanovisku pre médiá prezident ÚMS Richard Rybníček.


Na archívnej snímke Richard Rybníček.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Výpadok v takomto rozsahu bude podľa samospráv znamenať menej miest v škôlkach, menej peňazí na opravy škôl, ciest, údržbu zelene, na bezpečnosť a ďalšie služby. Hlavné mesto Bratislava a jej mestské časti prídu budúci rok o 12 miliónov, Bratislavský samosprávny kraj o ďalších päť miliónov, krajské mesto Trenčín či Martin o viac ako milión, Komárno o 600.000 eur, menšie obce prídu o desaťtisíce eur. "V ich prípade ide o životne dôležité financie," tvrdí Rybníček. Argumentáciu o tom, koľko samosprávam za posledné roky pribudlo peňazí v dôsledku rastu ekonomiky a miezd považuje únia za účelovú lož. "Keď spočítame nové povinnosti, ktoré poslanci parlamentu za posledné roky uložili samosprávam bez adekvátneho financovania (chodníková novela, obedy zadarmo, rekreačné poukazy, tabuľkové zvýšenie miezd, GDPR atď.), náklady na ne boli vyššie, ako bol nárast príjmov z nárastu výberu dane z príjmu. Mestá ako Trenčín či Zvolen prišli v tomto roku v dôsledku týchto opatrení o 1,1 milióna eur, Komárno o takmer 800.000 eur, Hlohovec o 250.000 eur a podobné je to vo všetkých mestách," tvrdí Rybníček.

Podľa ÚMS k zmenám v daňovo-odvodovom systéme treba pristupovať odborne a zodpovedne, aby v skutočnosti nezobrali občanom viac, ako im pridávajú. Únia preto už v piatok (20. 9.) na zasadnutí prezídia prerokuje prvý pracovný návrh dokumentu Únie o úprave postavenia, kompetencií aj financovania samospráv, o ktorom bude následne rokovať s politickými stranami, uchádzajúcimi sa o zvolenie do Národnej rady SR, a budúcou vládou.

Rovnakú požiadavku na prezidentku, aby nepodpísala schválenú novelu, má aj Združenie samosprávnych krajov- SK8. "Naďalej zotrvávame na stanovisku, že ľuďom toto opatrenie pridáva len odrobinky, a to v priemere 3,8 eura mesačne, no na druhej strane im môže zobrať miesta v zariadeniach sociálnych služieb, spomaliť opravu a modernizáciu ciest, ochudobní stredné školstvo či kultúrne zariadenia," uviedol predseda združenia a trnavský župan Jozef Viskupič.

SK8 odmieta zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane, obráti sa na prezidentku


Združenie samosprávnych krajov SK8 zásadne nesúhlasí so schváleným návrhom poslancov koaličnej strany Most-Híd, ktorým sa zvyšuje nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka. Aj napriek argumentom a apelu SK8 vytvára v rozpočtoch krajskej samosprávy dieru 44,7 milióna eur. Uviedol to po stredajšom prijatí zákona v parlamente predseda združenia a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

"Naďalej zotrvávame na stanovisku, že ľuďom toto opatrenie pridáva len odrobinky, a to v priemere 3,8 eura mesačne, no na druhej strane im môže zobrať miesta v zariadeniach sociálnych služieb, spomaliť opravu a modernizáciu ciest, ochudobní stredné školstvo či kultúrne zariadenia," uviedol Viskupič. Ako dodal, SK8 sa obráti na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby tento návrh vrátila späť do Národnej rady SR.