Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Motorové palivá v SR v roku 2012 obsahovali 4,19 % biozložiek

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Uvádzanie biopalív na trh s motorovými palivami ustanovuje zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie.

Bratislava 3. júla (TASR) - Motorové palivá v SR v roku 2012 obsahovali v priemere 4,19 % biozložiek. Vyplýva to zo Správy Ministerstva hospodárstva (MH) SR o používaní biozložiek v motorových palivách za rok 2012, s obsahom ktorej sa na svojej dnešnej schôdzi oboznámila vláda SR.

"Realizácia programu biopalív je kvantifikovaná ako plnenie referenčnej hodnoty pre biopalivá, ustanovenej hodnotou 3,9 % pre rok 2012. Skutočne dosiahnuté plnenie referenčnej hodnoty za minulý rok je vyjadrené údajom 4,19 % energetického obsahu z celkového množstva motorového benzínu a motorovej nafty," konštatoval v materiáli rezort hospodárstva.

Uvádzanie biopalív na trh s motorovými palivami ustanovuje zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie. "Z platného znenia zákona vyplýva, že právnická alebo fyzická osoba je povinná uvádzať na trh pohonné látky s obsahom biopalív v referenčnej hodnote vypočítanej z energetického obsahu celkového množstva pohonných látok uvedených na trh, ktorá je na úrovni 3,9 % do 31. decembra 2012 a na úrovni 4 % do 31. decembra 2013," spresnilo MH SR.