Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Na rakúskom trhu investovalo vlani deväť slovenských firiem

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na výhody investovania v tejto krajine upozornila aj riaditeľka ABA pre strednú a východnú Európu Birgit Reiter-Braunwieser.

Bratislava 2. mája (TASR) - Atraktívnou krajinou na investovanie sa pre firmy zo strednej a východnej Európy stalo v roku 2023 Rakúsko, pričom za minulý rok tam rozšírilo svoje podnikanie až deväť slovenských firiem. Informovala o tom rakúska poradenská spoločnosť Austrian Business Agency (ABA).

Rakúsko sa vyznačuje vysokou úrovňou nákupnej sily, vďaka čomu láka zahraničné firmy vstúpiť na svoj trh. Na výhody investovania v tejto krajine upozornila aj riaditeľka ABA pre strednú a východnú Európu Birgit Reiter-Braunwieser. "Vzhľadom na zvládnuteľnú veľkosť rakúskeho trhu je tu možné testovať produkty a služby bez prehnane vysokých investícií," povedala Reiter-Braunwieser.

Na rakúsky trh prišlo podľa ABA v roku 2023 až 69 spoločností zo strednej a východnej Európy. Najviac podnikateľských aktivít malo v Rakúsku 14 maďarských firiem. Ďalej nasledovala Ukrajina s 13 spoločnosťami. Slovensko a Česko malo zhodne po deväť firiem. Väčšina z podnikov podľa rakúskej poradenskej spoločnosti pôsobila v oblastiach veľkoobchodu, energetiky či environmentálnych technológií.

Reiter-Braunwieser je ohľadne investovania v roku 2024 od firiem zo strednej a východnej Európy veľmi optimistická. "Rakúsko si v posledných rokoch vytvorilo nesmierne dynamický startupový ekosystém. Flexibilná spoločnosť (FlexCo) zaviedla novú právnu formu podnikania, čo robí z Rakúska ešte zaujímavejšie obchodné miesto pre firmy a startupy. Od 1. januára 2024 je možné si na trhu založiť flexibilnú a medzinárodne konkurencieschopnú spoločnosť," dodala.