Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

NDS: Za prvý mesiac využila európske mýto pätina aktívnych dopravcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa diaľničiarov záujem o európske mýto v prvých dňoch predbehol aj najoptimistickejšie predpoklady.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Európsku službu elektronického výberu mýta (EETS) využilo za prvý mesiac od jej spustenia na Slovensku takmer 9000 vozidiel. Aktuálne tak využíva EETS viac ako 18 percent zo všetkých aktívnych zákazníkov, informovala v utorok Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Podľa diaľničiarov záujem o európske mýto v prvých dňoch predbehol aj najoptimistickejšie predpoklady.

Službu spustila NDS v polovici marca. "Spustenie EETS konečne prinieslo konkurenciu na slovenské diaľnice a rýchlostné cesty. Dopravcovia majú možnosť rozhodnúť sa, prostredníctvom koho chcú platiť mýto. Akreditované medzinárodné spoločnosti preto o svojich zákazníkov bojujú pridanými benefitmi a ďalšími výhodami," podotkol Peter Braška, riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Národnej diaľničnej spoločnosti.

Z celkového objemu mýta, ktoré sa vybralo prostredníctvom EETS, až štvrtina pripadá na domácich dopravcov. Zvyšných 75 percent uhradili zahraniční zákazníci. Predovšetkým z Poľska (19 %), Česka (14 %), Rumunska (14 %) a Nemecka (13,5 %).

V súčasnosti na Slovensku poskytujú službu EETS štyri medzinárodné spoločnosti, ktoré prešli na Slovensku kompletnou akreditáciou. Taliansky Telepass, nemecký Toll4Europe a české spoločnosti Eurowag a ITIS.