Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda finančne pomôže klientom skrachovanej Thomas Cook

Na archívnej snímke cestovná kancelária Thomas Cook. Foto: TASR/AP

Škody, ktoré nebudú kompenzované ďalšími stranami, pokryje spolková vláda, uviedla nemecká vláda v stredajšom vyhlásení.

Berlín 11. decembra (TASR) - Nemecká vláda pomôže klientom skrachovanej cestovnej kancelárie Thomas Cook a doplatí im financie, o ktoré prišli v dôsledku jej bankrotu. Poistenie totiž všetky finančné nároky nepokryje.

"Škody, ktoré nebudú kompenzované ďalšími stranami, pokryje spolková vláda," uviedla nemecká vláda v stredajšom vyhlásení.

Podľa nemeckej televíznej stanice ARD bola spoločnosť poistená v poisťovni Zürich, poistenie však nebolo dostatočné. Poisťovňa vyplatí maximálne 110 miliónov eur, pritom klienti podali po krachu nemeckej dcéry Thomas Cook žiadosti o vyplatenie zhruba 250 miliónov eur.

Navyše, požiadavky na kompenzácie budú ďalej rásť. Nemecká dcéra britskej spoločnosti Thomas Cook, ktorá skrachovala v septembri, v novembri oznámila zrušenie všetkých budúcoročných zájazdov, aj keď ich klienti mali čiastočne alebo v plnej miere zaplatené. Experti odhadujú, že celkové nároky klientov by tak mohli dosiahnuť 300 miliónov až 500 miliónov eur, dodala ARD. Konečné údaje by mohli byť známe v nasledujúcich dňoch.