Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nemecko očakáva v nasledujúcich rokoch pokles daňových príjmov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Podľa najnovších odhadov štát v roku 2025 vyberie na daniach celkovo 995,2 miliardy eur, čo je o 21,9 miliardy menej, ako sa predpokladalo v jesennej prognóze.

Berlín 16. mája (TASR) - Nemecko pravdepodobne v budúcom roku očakáva pokles daňových príjmov. Podľa najnovších odhadov štát v roku 2025 vyberie na daniach celkovo 995,2 miliardy eur, čo je o 21,9 miliardy menej, ako sa predpokladalo v jesennej prognóze, oznámilo vo štvrtok nemecké ministerstvo financií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"To, čo opakujem takmer ako mantru vzhľadom na prehnané politické želania, je teraz k dispozícii čierne na bielom. V dohľadnej budúcnosti už neexistuje žiadny nový finančný manévrovací priestor," vyhlásil minister financií Christian Lindner. V rokoch 2024 až 2028 budú daňové príjmy v porovnaní s prognózou z októbra 2023 podľa ministerstva pravdepodobne celkovo nižšie o 80,7 miliardy eur. Nový daňový odhad môže slúžiť ako stretnutie s realitou v čase, keď sa pripravuje štátny rozpočet na rok 2025, povedal Lindner.

"Musíme sa rozlúčiť s nereálnymi želaniami a pokračovať v konsolidácii rozpočtu. To si vyžaduje disciplínu a pevnú vôľu," zdôraznil minister.

Ministerstvo financií odôvodnilo rozdiel v porovnaní s prognózou z októbra celkovým zhoršením podmienok v ekonomike, keďže jej zotavenie sa oneskorilo. V tomto roku očakáva nemecká vláda slabý rast na úrovni 0,3 % a v roku 2025 počíta s jeho zrýchlením na 1 %.