Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nový guvernér OeNB R. Holzmann tvrdo kritizoval menovú politiku ECB

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Holzmann sa stal guvernérom OeNB, a tým aj členom Rady guvernérov ECB v septembri.

Viedeň 13. októbra (TASR) - Nový guvernér Rakúskej národnej banky (OeNB) Robert Holzmann tvrdo kritizoval extrémne uvoľnenú menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB). Holzmann dúfa, že po nástupe novej šéfky Christine Lagardovej sa smerovanie menovej politiky zmení.

Holzmann sa stal guvernérom OeNB, a tým aj členom Rady guvernérov ECB v septembri. V rozhovore pre rakúsku ORF povedal, že podľa neho je aktuálne nastavenie menovej politiky zlé a že v budúcnosti bude potrebná iná menová politika.

ECB v septembri v snahe o podporu ekonomiky eurozóny, na ktorú má negatívy vplyv globálne spomalenie, znížila depozitnú sadzbu na rekordné minimum -0,5 % a v platnosťou od 1. novembra obnovila program nákupu dlhopisov.

Firmy podľa Holzmanna prijímajú investičné rozhodnutia len minimálne na základe nízkych úrokových sadzieb. Rozhodnutia investovať podľa neho závisia od vyhliadok na zvýšenie ziskov. Holzmann povedal, že negatívne úrokové sadzby prinášajú riziko negatívnej firemnej dynamiky, toto riziko však nekonkretizoval.

Podľa Holzmanna odchádzajúci šéf ECB Mario Draghi čelil na poslednom zasadnutí Rady guvernérov odporu zo strany guvernérov centrálnych bánk eurozóny, ktorí boli proti spomínanému uvoľneniu menovej politiky, ale nechcel zohľadniť iné názory. Holzmann dúfa, že Lagardová, ktorá na konci októbra vystrieda na čele ECB Draghiho, bude mať iný prístup. "Christine Lagardová je veľmi zručná politička, ktorá bola schopná uviesť do súladu rozdielne názory v Medzinárodnom menovom fonde. Som presvedčený, že počula tie nesúhlasné hlasy, že ich bude brať vážne a že sa pokúsi nájsť nový prístup."

Podľa Holzmanna by ECB mala uvažovať o tom, že zníži svoj inflačný cieľ na 1,5 %. Aktuálne je nastavený tesne pod 2 %.