Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

OPEC potvrdil prognózy dopytu po rope v rokoch 2024 a 2025

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli na chorvátskom ostrove Krk v meste Omišalj 18. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Uviedol pritom, že svetová ekonomika bude možno tento rok na tom lepšie, ako sa očakávalo.

Viedeň 14. mája (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok potvrdila svoju prognózu relatívne silného rastu globálneho dopytu po rope v roku 2024. Uviedla pritom, že svetová ekonomika bude možno tento rok na tom lepšie, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ropný kartel vo svojej najnovšej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, naďalej predpovedá, že dopyt po rope sa tento rok zvýši o 2,25 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. A v roku 2025 vzrastie o 1,85 milióna barelov/deň. Obe prognózy sa oproti minulému mesiacu nezmenili.

Táto správa je posledná pred zasadnutím širšej aliancie OPEC+, ktorá združuje najväčších svetových producentov ropy, a to OPEC a jeho spojencov na čele s Ruskom. Stretnutie sa uskutoční 1. júna a rozhodne sa na ňom o ďalšej ťažobnej politike.

OPEC bol v správe takisto optimistický, pokiaľ ide o výhľad globálnej ekonomiky.

"Napriek určitým rizikám pokračujúca dynamika, pozorovaná od začiatku roka, by mohla vytvoriť ďalší rastový potenciál pre globálne hospodárstvo v roku 2024 a neskôr," uviedol OPEC v správe.