Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

P. Žiga: Diskusia o plyne má konštruktívny rozmer

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Žiga koncom minulého týždňa viedol slovenskú delegáciu na rokovaní Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou v ruskom Soči.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Zdá sa, že diskusia medzi Ruskom a Ukrajinou a EÚ o plyne má konštruktívny rozmer. Uviedol to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu na otázku, ako vyzerajú rokovania o dodávkach plynu z Ruska cez Ukrajinu od roku 2020 po návšteve slovenskej delegácie v Rusku.

Žiga koncom minulého týždňa viedol slovenskú delegáciu na rokovaní Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou v ruskom Soči. Na čele ruskej delegácie stál minister priemyslu a obchodu Denis Manturov.

"Verím tomu, že dodávky plynu nebudú ohrozené a od 1. januára bude plyn tiecť tak, ako tiekol aj po iné roky. Ale, samozrejme, sme pripravení na všetky alternatívy," zdôraznil Žiga.

MH SR v sobotu (28. 9.) informovalo o tom, že slovenská strana s veľkým záujmom sleduje rokovania o novej dohode o tranzite plynu cez Ukrajinu. Pripomenulo, že spor medzi Ukrajinou a Ruskom pred desiatimi rokmi viedol k tzv. plynovej kríze, ktorá zasiahla aj Slovensko.

"Od ruskej strany sme dostali informáciu, že rokovania pokračujú a odohrávajú sa v konštruktívnom duchu. Súčasne veríme, že slovenská plynárenská sieť bude aj v budúcnosti významným tranzitným koridorom pre ruský plyn," zdôraznil v sobotu na margo návštevy v Rusku Žiga.