Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Parízek: S Tatárskom môžeme vytvoriť nový model obchodnej spolupráce

Lukáš Parízek, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Tatársky prezident v príhovore upriamil pozornosť na ambície tatárskej ekonomiky investovať do moderných technológií a infraštruktúry.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Prezident Tatárskej republiky Rustam Nurgalijevič Minnichanov, ktorý je v SR na oficiálnej návšteve, v stredu slávnostne otvoril Obchodné fórum Tatarstan - Slovensko 2019.

Podujatie je zamerané na rozvoj obchodu a investícií, pričom dôležitou súčasťou je podpora vzťahov na regionálnej a samosprávnej úrovni aj v kultúre, vzdelávaní a cestovnom ruchu. Zúčastňujú sa na ňom zástupcovia firiem a podnikateľských skupín z oboch republík, pričom tatárska strana predstavuje príležitosti na spoluprácu v automotive, strojárenstve, energetike, v oblasti informačných technológií, v potravinárstve a cestovnom ruchu.

Súčasťou obchodného fóra sú aj priame konzultácie a stretnutia desiatok firiem z celého Slovenska. Podľa Júliusa Kostolného, podpredsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), štruktúra ekonomiky Tatárska je podobná slovenskej, a preto je veľa príležitostí na spoluprácu.

"Je dôležité prepojiť dobré diplomatické vzťahy s obchodnými vzťahmi a výsledkom fóra by mali byť konkrétne dohody na úrovni profesijných organizácií aj podnikov. Prioritou ekonomickej diplomacie je efektívne podporovať uplatnenie slovenských firiem na zahraničných trhoch," uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek.

Tatársky prezident v príhovore upriamil pozornosť na ambície tatárskej ekonomiky investovať do moderných technológií a infraštruktúry. Za atraktívnu oblasť spolupráce označil najmä automobilový a elektrotechnický priemysel.

Tatárska republika má bohaté prírodné zdroje, silný a diverzifikovaný priemysel, vysoký intelektuálny potenciál a kvalifikovanú pracovnú silu. Tatársko je jedným z ekonomicky najrozvinutejších regiónov Ruskej federácie, nachádza sa v centre veľkého priemyselného regiónu, na križovatke hlavných diaľnic a z hľadiska vložených investícii je na treťom mieste po moskovskom a petrohradskom regióne.

Podpora domácej výroby, modernizácia priemyslu a rast domácej spotreby vytvárajú v Tatársku priestor pre slovenské firmy, investície aj prenos skúseností. Podiel malých a stredných podnikateľov na hrubom regionálnom produkte Tatárskej republiky je 25,4 %. V Kamskom klastri ma osobitné postavenie špeciálna zóna Alabuga, kde pôsobí 56 spoločností aj so zahraničnou účasťou a je najväčšou a najúspešnejšou zónou priemyselno-výrobného typu v Ruskej federácii.

Obrat tovaru medzi Slovenskou a Tatárskou republikou v roku 2018 dosiahol 540,7 milióna USD (488.128.554 eur), čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 23 %.

Obchodné fórum pripravilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v spolupráci so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, s účasťou agentúry SARIO, Zväzu obchodných a priemyselných komôr Tatárska a Agentúry investičného rozvoja Tatárska. Súčasťou podujatia sú aj podpisy dohôd o spolupráci medzi partnerskými organizáciami.

(1 EUR = 1,107 USD)