Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podmienky pri mladomanželských pôžičkách zo ŠFRB by sa mali zmierniť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Mladomanželské pôžičky sa do praxe zaviedli návrhom Mosta-Híd. Poslanci však uviedli, že novelou reagujú na doterajšie skúsenosti s poskytovaním tejto podpory z praxe.

Bratislava 22. októbra (TASR)- Podmienky pri mladomanželských pôžičkách zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) by sa mali zmierniť. Plénum posunulo do druhého čítania novelu zákona o ŠFRB, ktorú pripravili poslanci koaličného Mostu-Híd. Nárok na tento zvýhodnený úver majú mať manželia, ktorí sú spolu najviac tri roky pred podaním žiadosti. Zatiaľ o úver mohli požiadať len ľudia do 35 rokov, ktorí sú manželmi najviac jeden rok.

Mladomanželské pôžičky sa do praxe zaviedli návrhom Mosta-Híd. Poslanci však uviedli, že novelou reagujú na doterajšie skúsenosti s poskytovaním tejto podpory z praxe. "Cieľom novely zákona je rozšíriť okruh osôb, ktoré môžu požiadať o podporu na obstaranie bývania, a to predovšetkým s ohľadom na mladomanželov a mladé rodiny," uviedli poslanci v predkladacej správe k novele zákona.

Okrem podmienky trvania manželstva sa má upraviť aj maximálna príjmová hranica pre dotknuté skupiny žiadateľov pri príslušných druhoch podpory. Podľa súčasnej úpravy možno poskytnúť podporu len vtedy, ak mesačný príjem žiadateľa a osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne podľa osobitného predpisu, neprevyšuje 4-násobok sumy životného minima vypočítaného pre žiadateľa a osoby, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne. Poslanci Mosta-Híd navrhujú maximálnu príjmovú hranicu 5-násobok uvedenej sumy.

"Rovnaká zmena nastane v prípade žiadateľa, ktorým sú mladomanželia, pri poskytovaní podpory na obstaranie bytu kúpou bytu v rodinnom dome. Uvedená zmena reaguje na podnety z praxe a jej cieľom je umožniť získanie podpory na obstaranie bývania pre ešte širšiu skupinu žiadateľov," priblížili poslanci.