Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby v USA stagnovali, zaostali za očakávaniami

Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že podnikové zásoby v septembri v porovnaní s augustom stagnovali, zatiaľ čo v auguste zaznamenali pokles o 0,1 %.

Washington 20. novembra (TASR) - Po augustovom poklese zotrvali podnikové zásoby v USA v septembri na stabilnej úrovni. Mierne tak zaostali za očakávaniami trhov, ktoré počítali s ich rastom.

Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že podnikové zásoby v septembri v porovnaní s augustom stagnovali, zatiaľ čo v auguste zaznamenali pokles o 0,1 %. Ekonómovia očakávali, že v septembri sa vrátia k rastu, aj keď iba miernemu. Podľa odhadov ekonómov mal rast zásob dosiahnuť 0,1 %.

Pod stagnáciu sa podpísal fakt, že veľkoobchodné zásoby klesli o 0,4 %, zatiaľ čo zásoby v maloobchode vzrástli o 0,2 % a zásoby výrobných podnikov sa zvýšili o 0,3 %.

Ministerstvo obchodu zároveň uviedlo, že tržby podnikov v septembri klesli o 0,2 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Najvýraznejšie klesli tržby v maloobchode, o 0,5 %. Klesli aj tržby výrobných podnikov, pokles bol však miernejší, dosiahol 0,2 %. Veľkoobchodné tržby sa v porovnaní s augustom nemenili.