Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poistencom zjednodušia prístup k zdravotnej starostlivosti v zahraničí

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste 7. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Komunikačná platforma EESSI slúži na elektronickú výmenu informácií o poistencoch pohybujúcich sa v členských štátov Európskej únie (EÚ) a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Bratislava 18. októbra (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začiatkom októbra vstúpila do celoeurópskeho informačného systému sociálneho zabezpečenia EESSI, ktorý má zjednodušiť prístup poistencov k zdravotnej starostlivosti v zahraničí. TASR o tom informovala Zuzana Štukovská z referátu komunikácie VšZP.

Komunikačná platforma EESSI slúži na elektronickú výmenu informácií o poistencoch pohybujúcich sa v členských štátov Európskej únie (EÚ) a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Výmena sa týka informácií, ktoré súvisia s nárokmi poistencov na prístup k zdravotnej starostlivosti, ale aj ich povinnosťami k inštitúciám v jednotlivých štátoch.

Ako prvé VšZP podľa Štukovskej nasadila do EESSI najpoužívanejšie a najčastejšie požadované doklady na zabezpečenie nároku poistenca na čerpanie zdravotnej starostlivosti počas jeho pobytu alebo bydliska v inom členskom štáte EÚ alebo EHP. "Náročnú a zdĺhavú papierovú komunikáciu nahradili štandardizované elektronické dokumenty," tvrdí o komunikácii v EESSI Štukovská. Postupne by sa malo do systému pripojiť okolo 10.000 inštitúcií, ktoré sa v Európe zaoberajú agendou sociálneho zabezpečenia.

Elektronická výmena dát má poistencom výrazne zjednodušiť a urýchliť získavanie informácií, potrebných na posúdenie a zabezpečenie nároku klientov na zdravotné poistenie a zdravotnú starostlivosť v členských štátoch EÚ a EHP. "Napríklad občan SR pracujúci v Rakúsku, ktorý má nárok na plnú zdravotnú starostlivosť v obidvoch štátoch, musel doteraz na vybavenie tohto nároku na Slovensku čakať aj dva až tri týždne, kým si partnerské inštitúcie vymenili medzi sebou jeho doklady. Takéto prípady je VšZP po vstupe do EESSI už schopná vyriešiť za dva až tri dni," uzavrela Štukovská.