Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

SPP o tragédii v Prešove: Použitie strojov pri plynovode nás zaskočilo

Na archívnej snímke hasiči zasahujú v horiacom bytovom dome v Prešove 6. decembra 2019. Foto: TASR František Iván

Výbuch plynu a následný požiar minulý piatok (6. 12.) v 12-podlažnej bytovke na prešovskom sídlisku neprežilo sedem ľudí a jedna osoba je nezvestná.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Plynárenský podnik SPP – distribúcia odmietol tvrdenia, že za výbuchom plynu v Prešove mohlo byť nejasné stanovenie miesta uloženia plynového potrubia. Stavebnej spoločnosti na základe jej žiadosti vyznačili os plynovodu a v dokumentácii uviedli aj hĺbku jeho uloženia v rozmedzí 0,7 – 1,3 metra. Stavbári mali podľa SPP určené kopať vo vzdialenosti menej ako jeden meter od osi potrubia výhradne ručne. "Použitie strojového mechanizmu tak blízko pri plynovode nás zaskočilo," uviedli vo štvrtok zo SPP – distribúcia.

"Na zaistenie najvyššej miery bezpečnosti v dokumentácii k vytyčovaniam plynárenských zariadení štandardne uvádzame upozornenie na riziká spojené s činnosťou v ochrannom pásme plynovodu. Bolo to tak aj v prípade spoločnosti, ktorá realizovala zemné práce na Mukačevskej ulici," uviedol manažér externej komunikácie SPP - distribúcia Milan Vanga.

V súvislosti s neukončeným vyšetrovaním explózie plynu na Mukačevskej ulici SPP - distribúcia doposiaľ podľa Vangu nedisponuje overenou informáciou o presnom mieste, spôsobe a rozsahu poškodenia plynovodu pretláčacím mechanizmom spoločnosti, ktorá v mieste realizovala stavebnú činnosť.

"Sme presvedčení o tom, že stavebnú spoločnosť sme dostatočne oboznámili s podmienkami činnosti v ochrannom pásme a upozornili ju na riziká ich nedodržania. Z hľadiska zabezpečenia bezpečnosti v prípade poškodenia plynovodu sme v dokumentácii uviedli aj číslo na poruchovú linku. Mieru porušenia podmienok a ignorovania upozornení objasní až vyšetrovanie, ktoré sa ešte neskončilo," dodal Vanga.

Výbuch plynu a následný požiar minulý piatok (6. 12.) v 12-podlažnej bytovke na prešovskom sídlisku neprežilo sedem ľudí a jedna osoba je nezvestná. Celkovo pri požiari zasahovali desiatky hasičov. Po dorazení na miesto požiaru hasiči registrovali pred vchodom bytovky väčší požiar, ktorý bol s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobený plynom. Bytovka je zničená, svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.