Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ prístavu v Hamburgu vykázal v 1. kvartáli stratu

Ilustračná snímka. Foto: Andrej Galica

Objem kontajnerovej prepravy za tri mesiace do konca marca v porovnaní s veľmi slabým prvým štvrťrokom 2023 vzrástol o 3,3 % na necelých 1,5 milióna štandardných kontajnerov (TEU).

Hamburg 15. mája (TASR) - Narušené dodávateľské reťazce a oslabenie hospodárstva spôsobili v prvom štvrťroku stratu nemeckej logistickej spoločnosti HHLA, ktorá prevádzkuje prístav v Hamburgu. Prostredie na trhu charakterizovali pretrvávajúce krízy a rastúce geopolitické napätie, oznámilo v stredu predstavenstvo spoločnosti, ktoré zároveň potvrdilo svoju prognózu na celý rok 2024. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Objem kontajnerovej prepravy za tri mesiace do konca marca v porovnaní s veľmi slabým prvým štvrťrokom 2023 vzrástol o 3,3 % na necelých 1,5 milióna štandardných kontajnerov (TEU). Obrat vo výške približne 364 miliónov eur stagnoval na úrovni predchádzajúceho roka. Zisk pred úrokmi a zdanením však klesol takmer o štvrtinu na 17,4 milióna eur. Výsledkom hospodárenia tak bola čistá strata vo výške 1,1 milióna eur po zisku 2,8 milióna eur rok predtým.

Na rok 2024 vedenie spoločnosti HHLA naďalej očakáva mierny nárast tržieb a prevádzkový zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) vo výške 85 až 115 miliónov eur. V minulom roku spoločnosť zaznamenala najhorší výsledok za takmer 15 rokov.