Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pri kontrolách zaznamenala drevárska inšpekcia 38 % porušení zákona

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) Foto: FOTO TASR – Jaroslav Novák

Podľa vedúceho inšpekčnej služby Jozefa Jurkemíka pri porušeniach zákona išlo najmä o porušenia administratívneho charakteru, najčastejšie o nesprávne alebo absentujúce časy prepravy v dokladoch.

Zvolen 17. januára (TASR) - Slovenská lesnícko-drevárska inšpekcia (SLDI), zriadená agrorezortom koncom roku 2018 na odhaľovanie ilegálnej činnosti pri ťažbe dreva a jeho uvádzanie na trh, zaznamenala vlani pri 730 kontrolách 38 % porušení zákona. Uložia pri tom pokuty presahujúce 200.000 eur. Na brífingu počas kontroly kamiónov s drevom na rýchlostnej ceste pri Budči o tom informovala ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (SNS).

"Špeciálnu jednotku s interným označením Ďateľ sme zriadili na odhaľovanie a potieranie nelegálnej činnosti pri ťažbe dreva a uvádzaní dreva a výrobkov z neho na trh," povedala ministerka. Keďže Slovensko je aj hraničnou krajinou EÚ, úlohou jednotky je aj kontrola exportu exotických druhov dreva zo zahraničia.

Podľa vedúceho inšpekčnej služby Jozefa Jurkemíka pri porušeniach zákona išlo najmä o porušenia administratívneho charakteru, najčastejšie o nesprávne alebo absentujúce časy prepravy v dokladoch. "Chýbali však aj doklady o pôvode dreva a zaznamenali sme aj nesprávne zaradenie kvalitatívnej triedy dreva či množstva dreva," dodal. Zachytené tiež bolo aj drevo z nelegálnej ťažby, ktoré bolo zhabané v prospech štátu.

Asi 30 kontrolórov SLDI vykonáva neohlásené kontroly po celom Slovensku prakticky kedykoľvek. Pri zastavovaní vozidiel na verejných komunikáciách spolupracuje inšpekcia s Policajným zborom SR. Spolupracuje tiež s Interpolom. V desiatkach prípadom udelila pokuty aj zahraničným subjektom z ČR, Chorvátska, Poľska, Maďarska a Ukrajiny.

"Pri zákrokoch sa stretávame prevažne s drevom z lesov strednej Európy, od najlacnejšieho smrekového dreva po najdrahšie dubové drevo. Exotické drevo sme v prvom roku pôsobenia zatiaľ nezachytili," doplnil Jurkemík.