Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemerná ročná miera inflácie v októbri bola na úrovni 2,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzimesačný harmonizovaný index spotrebiteľských cien 99,9 % bol ovplyvnený najmä znížením a zvýšením cien v niektorých odboroch.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Priemerná ročná miera inflácie dosiahla v októbri tohto roka hodnotu 2,6 %. Medziročná miera inflácie v rovnakom mesiaci meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien dosiahla hodnotu 2,9 %. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Medzimesačný harmonizovaný index spotrebiteľských cien 99,9 % bol ovplyvnený najmä znížením a zvýšením cien v niektorých odboroch. Medzimesačný harmonizovaný index spotrebiteľských cien 99,9 % bol ovplyvnený najmä znížením a zvýšením cien v niektorých odboroch. Záporný príspevok bol v prípade dopravy, potravín a nealkoholických nápojov. Naopak, kladne sa pod harmonizovaný index spotrebiteľských cien podpísali alkoholické nápoje a tabak, rekreácia a kultúra, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti, reštaurácie a hotely, ako aj rozličné tovary a služby.

ŠÚ SR zverejnil aj najnovšie údaje o vývoji nových objednávok na Slovensku. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa v priemysle v septembri tohto roka medzimesačne zvýšili o 1,7 %. Celkovo v septembri tohto roka dosiahli nové objednávky v priemysle objem 4,64 miliardy eur. Medziročne klesli o 7,6 %.