Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Produkcia v stavebníctve eurozóny na začiatku roka klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stavebná produkcia v eurozóne klesla v januári po úprave o kalendárne a sezónne vplyvy oproti poslednému mesiacu minulého roka o 1,4 %, zatiaľ čo v decembri sa zvýšila o 1,1 %.

Luxemburg 19. marca (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala na začiatku tohto roka pokles, keď sektor potiahla nadol najmä oblasť inžinierskych stavieb. Ukázali to v utorok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Stavebná produkcia v eurozóne klesla v januári po úprave o kalendárne a sezónne vplyvy oproti poslednému mesiacu minulého roka o 1,4 %, zatiaľ čo v decembri sa zvýšila o 1,1 %. V novembri zaznamenala rast na úrovni 0,3 %.

Najvýraznejšie vývoj v stavebníctve ovplyvnil sektor inžinierskych stavieb. Ten zaznamenal v januári pokles o 2,9 %.

Aj v medziročnom porovnaní produkcia v stavebníctve eurozóny v januári klesla. Po úprave o kalendárne vplyvy sa produkcia v stavebníctve eurozóny v prvom mesiaci roka znížila o 0,7 % po 2,1-percentnom raste v decembri.

V prípade rozšírenej Európskej únie sa stavebná produkcia v januári medzimesačne udržala na stabilnej úrovni. V decembri zaznamenala pokles o 0,2 %.

Medziročne sa produkcia v stavebníctve EÚ o 0,7 % zvýšila. Zmiernila tak tempo rastu, keď v decembri vzrástla o 1,1 %.