Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

R. Gualtieri: Talianska ekonomika by mohla v roku 2020 vzrásť o 0,6 %

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny posledného 1,5 roka stagnuje. V 3. štvrťroku tohto roka vzrástol hrubý domáci produkt Talianska medzištvrťročne iba o 0,1 %.

Rím 12. novembra (TASR) - Talianska ekonomika by mala v posledných troch mesiacoch roka zaznamenať mierny rast a čo sa týka roka 2020, rast na úrovni 0,6 % je "vo veľkej miere dosiahnuteľný". Povedal to v utorok taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny posledného 1,5 roka stagnuje. V 3. štvrťroku tohto roka vzrástol hrubý domáci produkt Talianska medzištvrťročne iba o 0,1 %. Rovnakým tempom rástla talianska ekonomika aj v 2. štvrťroku.

Medziročne rástla ekonomika o niečo rýchlejšie. V 3. kvartáli dosiahol rast 0,3 % po 0,1-percentnom raste v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Podľa Gualtieriho by vývoj v poslednom kvartáli tohto roka mal situáciu mierne zlepšiť. "Krátkodobé prognostické modely vykazujú vo 4. kvartáli mierny rast, ktorý by mohol zlepšiť celkové tempo rastu za celý rok 2019 a mať aj pozitívny ťažný efekt v roku 2020," povedal Gualtieri.