Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Conte: Reforma záchranného fondu eurozóny nepredstavuje hrozbu

Na archívnej snímke Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Podľa talianskej opozície plánované zmeny v Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM) zvýšia pravdepodobnosť, že krajina bude musieť reštrukturalizovať svoj dlh, druhý najvyšší v eurozóne po Grécku.

Rím 11. decembra (TASR) - Plánované reformy záchranného fondu eurozóny nepredstavujú pre Taliansko žiadnu hrozbu. Vyhlásil to v stredu premiér Giuseppe Conte, ktorý tak odmietol ostrú kritiku opozície na adresu reforiem.

Podľa talianskej opozície plánované zmeny v Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM) zvýšia pravdepodobnosť, že krajina bude musieť reštrukturalizovať svoj dlh, druhý najvyšší v eurozóne po Grécku.

„Taliansko sa nemá čoho báť. Jeho dlh je plne udržateľný, ako uviedli hlavné medzinárodné inštitúcie vrátane Európskej komisie,“ povedal Conte parlamentu pred zasadnutím Európskej rady, ktoré sa uskutoční tento týždeň, aby diskutovalo o reforme. Zopakoval, že Rím nebude súhlasiť so žiadnymi reštrikciami proti bankám, ktoré vlastnia štátny dlh. Conte počas svojho vystúpenia v parlamente ostro odmietol kritiku pravicových strán Liga Severu a Bratia Talianska. Podľa neho sa zdá, že ich cieľom je oslabiť členstvo Talianska v menovom bloku.

„Niektoré stanoviská, ktoré sa objavili počas verejnej diskusie, odhalili skrytú nádej na vyvedenie našej krajiny z eurozóny alebo dokonca z Európskej únie,“ uviedol Conte.

Liga a Bratia napadli plánované reformy ESM, ktoré podľa nich otvoria dvere nútenej reštrukturalizácii talianskeho verejného dlhu. To by tvrdo zasiahlo talianske banky a sporiteľov, ktorí investujú do štátnych dlhopisov. Niektorí členovia vládneho Hnutia piatich hviezd však v minulosti vyslovili podobnú kritiku, čo zvýšilo napätie v koalícii, ktorú Hnutie vytvorilo so stredoľavou Demokratickou stranou.

Zdá sa však, že zákonodarcovia z oboch koaličných strán si v stredu vydiskutovali svoje rozdielne názory. Súhlasili, že upustia od požiadavky na veto v prípade opatrení, ktoré by mohli uľahčiť dosiahnutie dohody o reštrukturalizácii dlhu. Z konečného uznesenia tak vypustili veto, ktoré by umožnilo individuálnym investorom odkladať akúkoľvek dohodu o reštrukturalizácii tým, že budú požadovať lepšie podmienky.

V rámci nového systému tak bude môcť reštrukturalizácia pokračovať po jednom hromadnom hlasovaní držiteľov dlhopisov o všetkých dotknutých cenných papierov, zatiaľ čo doteraz bolo okrem hromadného hlasovania potrebné aj individuálne hlasovanie o jednotlivých dlhopisoch.