Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort financií: Záujmom koalície má byť schválenie rozpočtu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Danko vyzval Pellegriniho, aby sa na zostavovanie rozpočtu pozrel. Danko zároveň nechcel jednoznačne povedať, či SNS rozpočet podporí alebo nie.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Prvoradým záujmom koaličných partnerov by malo byť schválenie rozpočtu v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách, teda s deficitom 0,49 % HDP. V reakcii na vyjadrenie predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka to uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR s tým, že do témy štátneho rozpočtu by sa nemala vnášať politika.

"Myslíme si, že nie je správne vnášať do vysoko odbornej témy, akou nepochybne štátny rozpočet je, politiku, a to len niekoľko dní predtým, než o ňom budú rokovať poslanci Národnej rady SR," podotkol rezort financií. MF SR zdôraznilo, že prijatie rozpočtu v parlamente môžu ohroziť ďalšie poslanecké návrhy, ktoré majú negatívny vplyv na výdavkovú stránku rozpočtu.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadrenia Danka komentovať nebude. "Vníma to ako začiatok predvolebnej kampane SNS," dodala hovorkyňa predsedu vlády Patrícia Macíková.

Danko na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že prijatie štátneho rozpočtu je ohrozené a môže prísť k provizóriu. Kritizoval ministra financií Ladislava Kamenického aj ministra práce Jána Richtera (obaja Smer-SD). Pellegriniho vyzval, aby sa na zostavovanie rozpočtu pozrel. Danko zároveň nechcel jednoznačne povedať, či SNS rozpočet podporí alebo nie.