Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SaS: Doplácame na nečinnosť rezortu pri poukážkach Zelená domácnostiam

Na snímke Karol Galek (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sas opakovane upozornila na to, že na ministerstve hospodárstva sa kopí nevybavená agenda.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Nečinnosť Ministerstva hospodárstva (MH) SR pri vydávaní poukážok z programu Zelená domácnostiam má dopad na stovky domácností. Upozornila na to v piatok opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) s tým, že ide o domácnosti, ktoré sa rozhodli od 30. októbra 2023 nainštalovať zariadenie na využívanie energie z obnoviteľných zdrojov.

"Poukážky na podporu zariadení mali byť vydávané a preplácané z nového projektu v rámci programu Zelená domácnostiam. Ten mal byť spustený v prvom kvartáli tohto roka. Všetko je dávno pripravené a na program je vyčlenených 151,6 milióna eur, z toho iba pre Bratislavský kraj 58,1 milióna eur," vysvetlil expert SaS pre energetiku Karol Galek.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá je garantom projektu, plánovala vydávať poukážky na už zrealizované inštalácie obnoviteľných zdrojov energie v prvom štvrťroku tohto roka, no podľa SaS stále čaká na súhlas ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD).

Galek pripomenul, že domácnosti, ktoré si vedia samé vyrobiť energiu z obnoviteľných zdrojov, nemusia energie odoberať od dodávateľa a teda šetria aj životné prostredie. "Tie, ktoré si chceli energiu vyrábať sami z obnoviteľných zdrojov, sa dostávajú do finančných problémov, pričom nemajú žiadnu istotu, že sa k sľúbenej pomoci, bez ktorej by do investície mnohé ani nešli, dostanú," doplnil Galek.

MH SR reagovalo, že aktuálne nasadzuje upravený informačný systém, ktorý bol rozšírený o viaceré funkcionality vyplývajúce z nových podmienok podpory. Systém podľa rezortu zvýši stabilitu počas podávania žiadostí, zároveň umožní domácnostiam registrovať nové žiadosti o príspevok a tiež aktualizovať údaje v žiadostiach zaregistrovaných už v minulosti.

"Rezort hospodárstva v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) zároveň analyzuje možnosti, ako podmienky nastaviť tak, aby boli príspevky dostupné predovšetkým pre domácnosti, ktoré zariadenia už nainštalovali, alebo ich plánujú v krátkom čase nainštalovať. Termín na podávanie žiadostí bude možné stanoviť až po definitívnom schválení všetkých kritérií tak, aby bol pre slovenské domácnosti čo najvýhodnejší; a zároveň, aby bol celý priebeh podávania žiadostí o podporu stabilný a transparentný," uviedla v reakcii hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík.

Sas opakovane upozornila na to, že na ministerstve hospodárstva sa kopí nevybavená agenda. "Jedným z následkov bude aj budúcoročné predraženie tepla pre obyvateľov v Bratislave, Trnave, Žiline, Martine a v Košiciach. Dôvodom je, že už mesiac a pol nebola ministerka schopná podpísať súhlas na nákup emisných povoleniek pre štátne teplárne, ktoré taktiež vstupujú do ceny tepla. Tento podpis aj po našom upozornení dodnes chýba," uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Richard Sulík s tým, že vyzval ministerku Sakovú, aby riešila agendu jej rezortu.