Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu úradníkov

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR Marián Viskupič (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

SaS tiež pripomenula, že Fico podobné plány avizoval už v roku 2006, no nakoniec k poklesu počtu úradníkov nedošlo.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. apríla (TASR) - Opozičná SaS je skeptická voči opakovaným vyjadreniam premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý chce znižovať stavy štátnych úradníkov. Strana deklaruje, že štátny aparát sa potrebuje "zoštíhliť". Poukázala však na niektoré rozhodnutia štvrtej Ficovej vlády.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča štátny rozpočet treba konsolidovať. "Každá rozpočtovo zodpovedná politická strana si uvedomuje, že dnešný počet štátnych úradníkov je neudržateľný," uviedol v stanovisku strany. Ficovi však vyčíta, že za jeho vlády vzniklo ministerstvo cestovného ruchu a športu, ktoré SaS považuje za zbytočné. Upozornil tiež na zvýšenie platov členov vlády aj na nové posty štátnych tajomníkov, na ktoré sa viažu ďalšie pracovné miesta.

SaS tiež pripomenula, že Fico podobné plány avizoval už v roku 2006, no nakoniec k poklesu počtu úradníkov nedošlo. Pointu znižovania štátnych zamestnancov vidí strana v prvom rade v zjednodušení systémov.

Premiér navrhuje v rámci konsolidácie verejných financií na Slovensku výrazné zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe, na čom však ešte nie je politická dohoda. Prezamestnanosť v štátnej správe považuje za jeden zo zdrojov konsolidácie. "Nehovorím, že prezamestnanosť je všade 30-percentná, ale všade na ústredných orgánoch štátnej správy je priestor na to, aby sa znižoval počet úradníkov," povedal Fico v sobotu.