Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéf Audi A. Schot odchádza, firmu od apríla povedie M. Duesmann

Foto: hu.all.biz

Volkswagen si od výmeny šéfa divízie luxusných vozidiel sľubuje v nej obrat k lepšiemu. Firma Audi patrila k vlajkovým lodiam VW.

Berlín 15. novembra (TASR) - Nemecká automobilka Audi bude mať nového šéfa. Súčasný generálny riaditeľ Abraham Schot ukončí svoje pôsobenie vo funkcii koncom marca a na tomto poste ho od 1. apríla nahradí Markus Duesmann. Uviedol to v piatok šéf materskej spoločnosti Volkswagen Herbert Diess.

Volkswagen si od výmeny šéfa divízie luxusných vozidiel sľubuje v nej obrat k lepšiemu. Firma Audi patrila k vlajkovým lodiam VW, v poslednom období však v porovnaní s konkurenciou, ako sú BMW a Daimler, stále viac stráca.

Duesmann (50) pôsobil práve v BMW a predtým aj v Mercedes-Benz, dcérskej firme Daimleru. Ako vo vyhlásení o zmene na vedúcom poste v Audi uviedol Diess, "Duesmann urobí všetko, čo je v jeho silách, aby využil obrovský potenciál značky Audi". Okrem prevzatia vedenia v Audi bude mať Duesmann na starosti aj dohľad nad výskumom a vývojom v rámci celého koncernu VW. Toto portfólio prevezme od Diessa.

Situáciu Schota skomplikoval vývoj v automobilke Audi za prvých deväť mesiacov roka. Za toto obdobie vykázala spoločnosť pokles tržieb aj prevádzkového zisku.

Firmu viac než iné nemecké automobilky zasiahlo zavedenie nových emisných testov v Európskej únii, známych ako WLTP. Okrem toho výsledky spoločnosti ovplyvnili aj rastúce pracovné náklady.

Napriek tomu, že situácia na trhu s automobilmi sa zhoršila a Audi zrušila nočnú zmenu v dvoch svojich závodoch, počet zamestnancov sa nezmenil. Firma okrem toho v minulom roku zaplatila pokutu vo výške zhruba 800 miliónov eur za svoju úlohu v emisnom škandále Volkswagenu, ktorý vypukol pred štyrmi rokmi.