Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Finančný analytik varuje: Počet exekúcií u seniorov rastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V minulosti na trhu existovalo stavebné sporenie, ktoré priebežne seniorom vyplácalo rentu. Bol to vhodný doplnok k iným formám, avšak zmena zákona od minulého roka tento produkt ukončila.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Aj napriek veku by seniori mali finančne plánovať, čiže mať prehľad o príjmoch a výdavkoch a aktívne ich riadiť. Môžu sa tak vyhnúť problémom a možnej exekúcii, ktorá v prípade seniorov rastie. Upozorňuje na to finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Kým v roku 2013 malo "na krku" exekúciu 23.000 seniorov, v súčasnosti je ich vyše 35.000. Ciest, ako sa neúmerne zadlžiť, môže byť niekoľko, väčšina prípadov má však korene v nedostatočnom finančnom plánovaní. Búlik upozorňuje na to, že 10 % seniorov nad 65 rokov sa priznalo, že financie nijako neplánuje. Inak povedané, títo starší ľudia s dôchodkom ako jediným príjmom míňajú bez uváženia. Naopak, k hospodáreniu s financiami pristupovalo zodpovedne 54 % dôchodcov. "Základom finančného plánovania je poznať výdavky, aby ich bolo možné prípadne obmedziť, a tak dlhodobo vyjsť s existujúcimi príjmami. Zodpovední dôchodcovia zo svojho dôchodku najprv odložia peniaze na pravidelné platby a poplatky, a až so zvyškom voľne nakladajú. Prípadne, ak človeku nestačia ani na zredukované výdavky, treba zvážiť iné riešenie situácie," radí Búlik.

Finančné plánovanie však pokrýva oveľa viac ako len kontrolu výdavkov. "Kľúčové je, aby bol dôchodca zabezpečený voči vážnym životným situáciám a mal ochránený majetok a v ideálnom prípade žil z výnosov svojho majetku, čiže z renty," hovorí Búlik.

Mnohé poisťovne majú v ponuke špeciálne produkty pre seniorov. Nie pre každého dôchodcu má však zmysel poistiť sa, niekedy stačí len úrazové poistenie. "Pre seniora je kľúčové, aby si mohol v prípade vážnych zdravotných komplikácií či úrazu zaplatiť osobnú opateru, lieky či rehabilitáciu. Ak má starší človek veľké úspory alebo má majetok, ktorý mu prináša pravidelnú rentu, tak je poistenie v zásade zbytočné," myslí si Búlik.

Pomôcť môže aj sporenie, je však potrebné rozlišovať vytváranie krátkodobej rezervy a dlhodobé zhodnocovanie úspor. Na trhu je v ponuke kapitálové životné poistenie pre seniorov, ktoré kombinuje základný úrok (technickú úrokovú mieru) a poistenie. "Pre seniorov to nie je vzhľadom na vysoký vek najvhodnejšie riešenie, vytvorený vankúš a výplata pri dožití či smrti totiž skôr pomôžu dedičom ako samotnému seniorovi," hovorí Búlik.

V minulosti na trhu existovalo stavebné sporenie, ktoré priebežne seniorom vyplácalo rentu. Bol to vhodný doplnok k iným formám, avšak radikálna zmena zákona, ktorá zrušila štatút priateľských sporiteľov, od minulého roka tento produkt ukončila. "Súčasný prínos stavebného sporenia je pre seniorov otázny. Existujú na trhu poisťovne, ktoré počas prvých rokov vyplácajú k sporeniu bonusové úroky. Úročenie 3,5 % v prvom roku znie nádejne, od druhého roka však klesá na 1,5 %. Nepomôže ani štátna prémia, keďže tá núti sporiteľa investovať úspory na stavebný účel. Navyše viazanosť je šesťročná a výber nasporených úspor pred šiestym rokom sporenia je vysoko sankcionovaný percentom z cieľovej sumy," hovorí Búlik.

Krátkodobú rezervu si je lepšie vytvoriť na sporiacom účte. "Úročenie je síce nízke, no lepšie to nie je ani pri termínovaných účtoch, kde je však možnosť voľného nakladania s peniazmi značne obmedzená," myslí si Búlik.

Seniori majú k dispozícii aj tzv. seniorský účet v bankách. Ponúkajú ho štyri z nich a najlacnejší poplatok je od 0,95 eura mesačne. Dokonca pol roka niektoré banky poplatok neúčtujú, ak k nim dôchodca prestúpi z inej banky. "Je však dobré povedať, že na trhu nájdeme niekoľko ponúk bežného účtu bez poplatkov pre kohokoľvek, čo je pre starších ľudí v konečnom dôsledku lepšie riešenie ako špecializovaný seniorský účet," dodal Búlik.