Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Vladimír Benko

Výška rodičovského dôchodku podľa SP závisí od toho, koľko dieťa zarábalo v roku 2022 a či platilo sociálne odvody.

Bratislava 18. mája (TASR) - V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Výška rodičovského dôchodku podľa SP závisí od toho, koľko dieťa zarábalo v roku 2022 a či platilo sociálne odvody. Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku na jedno dieťa bude 23,50 eura, čo je nárast o 1,70 eura oproti minulému roku 2023. Priemerná mesačná výška na jedno dieťa bude 15 eur.

Poisťovňa spresnila, že finančný bonus dostanú seniori na normálnom dôchodku aj invalidnom dôchodku, ak už dosiahli dôchodkový vek. Patrí tiež bývalým policajtom a vojakom, ktorí poberajú výsluhový dôchodok, avšak musia mať tiež splnenú podmienku dôchodkového veku.

Rodičovský príspevok by mali podľa SP dostať aj seniori, ktorí poberajú dôchodok z cudziny. Podmienkou však je, že ich dieťa muselo v roku 2022 pracovať a odvádzať sociálne odvody na Slovensku. Nárok na príspevok majú aj rodičia, ktorých dieťa je na rodičovskej dovolenke. Rodičovský dôchodok, naopak, nedostanú rodičia, ktorých dieťa žije a pracuje v zahraničí.

SP vo svojich doplňovacích materiáloch na webovej stránke uviedla, že deti môžu aj odmietnuť prispieť svojim rodičom na rodičovský dôchodok. Podať však musia vyhlásenie do 31. augusta 2024. Ak tak neurobia, rodičovský príspevok tak bude vyplácaný počas najmenej piatich rokov.