Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Situácia v Líbyi posunula ceny ropy nahor

Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom dosiahla do 7.31 h SEČ 65,67 USD (59,12 eura).

Tokio 20. januára (TASR) - Ceny ropy vzrástli v pondelok na takmer dvojtýždňové maximum. Trhy tak reagovali na zhoršujúcu sa situáciu na ropnom trhu Líbye.

Situácia v Líbyi, ktorá je členským štátom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa v posledných dňoch skomplikovala, keď sily lojálne veliteľovi Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífovi Haftarovi zablokovali v sobotu (18. 1.) vývoz ropy z hlavných prístavov v krajine. Následne v nedeľu líbyjská ropná spoločnosť NOC oznámila, že po zablokovaní ropovodu zo strany LNA sa postupne začali uzatvárať dve rozsiahle ložiská na juhozápade krajiny.

"Je logické, že trhy na túto situáciu reagujú rastom cien. Ide o nemalý objem...dôležité bude, ako dlho táto blokáda potrvá," povedal šéf oddelenia komodít z National Australia Bank v Melbourne.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom dosiahla do 7.31 h SEČ 65,67 USD (59,12 eura). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 82 centov. Krátko predtým dosiahla 66 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od 9. januára.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári zaznamenala rast o 62 centov na 59,16 USD/barel. V priebehu obchodovania sa dostala na 59,73 USD za barel, čo je najvyššia hodnota od 10. januára.

(1 EUR = 1,1108 USD)