Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Sme rodina: Máme riešenia, ako zachrániť lesné bohatstvo SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa Jána Mizeráka z hnutia Sme rodina hlavné problémy v tejto oblasti sú predovšetkým v platnej legislatíve.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Opozičné hnutie Sme rodina má podľa svojich slov riešenia, ako zachrániť lesné bohatstvo Slovenska. Ako o tom informovalo tlačové oddelenie hnutia, je potrebné urýchlene riešiť stále sa zhoršujúci zdravotný stav lesov Slovenska, neexistujúcu štátnu lesnícku politiku a poddimenzovanú štátnu správu na úseku lesného hospodárstva a poľovníctva.

Podľa Jána Mizeráka z hnutia Sme rodina hlavné problémy v tejto oblasti sú predovšetkým v platnej legislatíve. Tá aj napriek tomu, že bola v nedávnej minulosti schválená súčasnou koalíciou, prinesie podľa neho obrovské problémy od 1. januára 2020, keď nadobudne svoju účinnosť, pretože zákony o ochrane prírody a krajiny a o lesoch nie sú vzájomne harmonizované.

Ďalším problémom, ktorý je potrebné urýchlene riešiť, je podľa Mizeráka stále sa zhoršujúci zdravotný stav lesov Slovenska, neexistujúca štátna lesnícka politika a poddimenzovaná štátna správa na úseku lesného hospodárstva a poľovníctva.

Hnutie Sme rodina preto bude presadzovať prijatie úplne nového, moderného zákona o ochrane prírody a krajiny s využitím odborníkov v danej oblasti, vlastníkov, správcov a na základe širokej diskusie pri formulovaní paragrafového znenia.

Sme rodina chce taktiež presadzovať oprávnené nároky neštátnych vlastníkov lesov, ďalej zriadiť fond na podporu lesov Slovenska bez ohľadu na vlastnícke vzťahy, reorganizovať miestnu štátnu správu na úseku lesného hospodárstva a poľovníctva, ako aj presadiť zásadnú zmenu v riadení a obchodnej politike štátneho podniku Lesy SR.