Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SNS trvá na zavedení digitálnej dane a plošnej reverse charge pri DPH

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Predseda SNS Andrej Danko na výzve ministrovi financií Ladislavovi Kamenickému a predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (obaja Smer-SD) z utorka (19.11.) naďalej principiálne trvá.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Zavedenie digitálnej dane a takzvanej plošnej reverse charge, ktorá eliminuje úniky na dani z pridanej hodnoty (DPH), prinesú zvýšenie príjmov v štátnom rozpočte. Predpokladá to koaličná Slovenská národná strana (SNS).

Predseda SNS Andrej Danko na výzve ministrovi financií Ladislavovi Kamenickému a predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (obaja Smer-SD) z utorka (19.11.) naďalej principiálne trvá. „Dnes sa všetky členské krajiny Európskej únie pripravujú na zavedenie digitálnej dane. Nikto nemôže spochybniť, že by išlo o dobrý krok a Slovensko môže na tom len získať,“ uviedol šéf národniarov v stanovisku pre médiá.

Zároveň pripomenul, že systém reverse charge pri DPH už na Slovensku máme, a to v oblasti stavebníctva. Podľa neho to bol dobrý krok. Žiada preto od premiéra a šéfa rezortu financií, aby sa bližšie pozreli na plošné zavedenie tohto systému.

Slovensko patrí podľa Danka k štátom s najhorším výberom daní. Podvody na daniach sa robia preto, lebo doterajšia legislatíva má trhliny, myslí si šéf SNS. Koniec karuselovým podvodom môže podľa neho dať po vzore Českej republiky systém, v ktorom DPH vyplatí posledná firma v reťazci.

„V SNS sme presvedčení, že tento zákon spolu s digitálnou daňou by boli plnohodnotnou náhradou úbytkov akýchkoľvek príjmov v rozpočte a štát by bol v prebytku v hospodárení, nie v deficite. Vyzývame ministra financií a predsedu vlády, aby tieto dva zákony bezodkladne riešili,“ dodal Danko.