Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Taliansko predalo podiel v Eni za 1,4 miliardy eur na zníženie dlhu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Administratíva premiérky Giorgie Meloniovej v stredu (15. 5.) ponúkla na predaj približne 2,8 % akcií v štátom kontrolovanej energetickej spoločnosti.

Rím 16. mája (TASR) - Taliansko predalo časť svojho podielu v energetickej spoločnosti Eni za približne 1,4 miliardy eur, aby získalo financie na zníženie svojho obrovského dlhu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Administratíva premiérky Giorgie Meloniovej v stredu (15. 5.) ponúkla na predaj približne 2,8 % akcií v štátom kontrolovanej energetickej spoločnosti.

Rím plánuje predať do roku 2026 podiely v spoločnosti Eni, ako aj podiely v Banca Monte dei Paschi di Siena a Poste Italiane vo výške približne 20 miliárd eur. Výťažok bude použitý na zníženie dlhu, ktorý sa na konci minulého roka pohyboval na úrovni približne 137 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Talianske ministerstvo financií si po predaji ponechá v Eni podiel vo výške približne 2 %, pričom štátny veriteľ Cassa Depositi e Prestiti bude mať podiel približne 28 %.

Taliansko ponúklo na predaj približne 92 miliónov akcií po 14,855 eura za kus, čo predstavuje zľavu 1,7 % v porovnaní s uzatváracou cenou akcií Eni na burze 15. mája. Banky UBS, Goldman Sachs a Jefferies vystupovali ako spoloční globálni koordinátori.

Energetická spoločnosť, ktorej trhová hodnota je približne 49 miliárd eur, v uplynulých rokoch rozšírila svoje pôsobenie v oblasti produkcie zemného plynu a obnoviteľných zdrojov.

Eni predchádza reorganizáciou a v rámci strategického plánu chce odčleniť biochemickú divíziu Novamont a vytvoriť divíziu pre aktivity na zachytávanie uhlíka. Plánuje tiež predať podiel alebo uviesť na burzu svoju rafinérsku divíziu a divíziu palív Enilive.