Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tržby chemického priemyslu klesli za deväť mesiacov medziročne o 2,8 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Pokles je dôsledkom súbehu externých faktorov a zhoršovania podnikateľského prostredia na Slovensku prijímaním nesystémových populistických rozhodnutí.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Chemický a farmaceutický priemysel v SR zaznamenal za tri štvrtiny roka 2019 medziročný pokles tržieb o 2,8 %. Pokles sa navyše každým štvrťrokom zrýchľuje a za samotný 3. štvrťrok dosiahol medziročne už 3,6 %. Celkové tržby slovenskej chémie sa tak znížili za prvých deväť mesiacov tohto roka na 7,428 miliardy eur, v porovnaní so 7,645 miliardy eur za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka. Pokles je dôsledkom súbehu externých faktorov a zhoršovania podnikateľského prostredia na Slovensku prijímaním nesystémových populistických rozhodnutí. Informoval o tom Roman Karlubík, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

"Najvýraznejší pokles tržieb, a to až o 17,7 %, bol zaznamenaný v odvetví výroby umelých vlákien. Odvetvie plastov v primárnej forme kleslo o 7 % a rafinované ropné produkty o 5,4 %. Jediné odvetvie, kde tržby za tri štvrtiny roka 2019, v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2018, narástli o 0,8 %, je odvetvie výroby výrobkov z plastov. Štatistický úrad SR evidoval v chemickom a farmaceutickom priemysle v treťom štvrťroku 2019 celkovo 295 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac. To je o tri podniky menej, ako za to isté obdobie vlaňajška. O 3 % sa znížila aj zamestnanosť. Na konci 3. štvrťroka 2019 pracovalo v chémii 44.137 pracovníkov, čo bolo o 1382 zamestnancov menej ako pred rokom," priblížil Karlubík.

Pripomenul, že už pred rokom v novembri 2018 prezídium ZCHFP SR upozornilo na mimoriadne zhoršovanie sa podnikateľského prostredia v SR, dramatický rast cien energií, enormný nárast minimálnej mzdy a ďalších mzdových príplatkov a nárokov, ktoré v konečnom dôsledku vedú k znižovaniu konkurencieschopnosti výrobných spoločností na Slovensku. Napriek týmto varovaniam pokračovali nezodpovedné populistické predvolebné politické rozhodnutia. Tie sa spolu so zahraničnými dopadmi, predovšetkým ochladzovaním nemeckej ekonomiky, podpísali pod pokles odvetvia a ekonomické škody aj v ďalších odvetviach ekonomiky.

Upozornil, že prezídium ZCHFP SR na zasadaní v Bratislave 3. októbra 2019, opätovne vyzvalo slovenských politikov a orgány štátu aby sa správali zodpovedne a prestali zhoršovať podnikateľské prostredie na Slovensku prijímaním nesystémových populistických rozhodnutí.

"Účet za pokračovanie pretekov v politike v predvolebnom nadbiehaní voličom zaplatia v konečnom dôsledku obyvatelia tejto krajiny stratou pracovných miest a rastom nezamestnanosti. Chemický priemysel už na to dopláca, o čom svedčia varovné signály v podobe dramaticky rastúcich mzdových nákladov, pri súčasnom poklese produktivity práce. Považujeme to za nezodpovedné a populistické predvolebné kupovanie si voličov na úkor budúcnosti. Kríza v chemickom odvetví nie je za dverami, ale už začala. V tejto situácii apelujeme na zdravý rozum a zodpovednosť," argumentovalo podľa Karlubíka prezídium ZCHFP SR.

Ďalej upozornilo na to, že väčšina slovenských chemických podnikov patrí k tým, ktoré nemajú finančné rezervy. Vlaňajší rast tržieb odvetvia totiž sprevádzal pokles ziskov a pokles pridanej hodnoty, ako dôsledok rastu cien vstupov (energií) a v predchádzajúcich rokoch niekoľko rokov za sebou klesali aj tržby.

Dodal, že priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je asi 150. Odvetvie zamestnáva takmer 11 % všetkých zamestnancov v priemysle. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Chemický priemysel je mimoriadne dôležitým dodávateľom pre všetky ostatné priemyselné odvetvia, najmä pre automobilový priemysel, ktorého význam je pre SR dôležitý. Odvetvie zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.