Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Turecká líra po voľbách v Istanbule prudko posilnila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecká líra vyskočila voči doláru až o 1,8 %, najviac na svete, keď investori pozitívne prijali ukončenie mesiacov neistoty okolo voľby starostu Istanbulu.

Istanbul 24. júna (TASR) - Turecká líra a aktíva výrazne posilnili po tom, čo opozičný politik Ekrem Imamoglu v nedeľu (23. 6.) zvíťazil v opakovaných voľbách starostu Istanbulu. Neskôr však zmazali časť ziskov pre obavy zo sankcií USA z dôvodu plánovaného nákupu ruského systému protivzdušnej obrany.

Turecká líra vyskočila voči doláru až o 1,8 %, najviac na svete, keď investori pozitívne prijali ukončenie mesiacov neistoty okolo voľby starostu Istanbulu. Neskôr znížila svoje zisky na 1,1 %. Hlavný turecký akciový index si pri otvorení v pondelok pripísal 2 %. Popoludní sa jeho plus pohyboval okolo 1,4 %.

"Je to klasický nárast spôsobený úľavou, jeho trvalosť je však v tejto chvíli otázna," uviedol londýnsky stratég Rabobank Piotr Matys. Dodal, že administratíva prezidenta Erdogana musí okrem ozdravenia ekonomiky nájsť riešenie diplomatického sporu s USA týkajúceho sa ruského obranného systému S-400, aby sa vyhla sankciám.

"Okamžitou reakciou bol nákup líry, ale keďže očakávame nárast politického napätia, zostávame skeptickí ohľadom aktuálneho posilnenia," komentoval hlavný devízový stratég Brown Brothers Harriman & Co Win Thin zvýšenie kurzu líry po voľbách v Istanbule.