Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

V Rakúsku uspejete iba s mimoriadnou kvalitou

Ilustračné foto Foto: EU Poultry

Potvrdí to každý dodávateľ, ktorý sa snaží uspieť na rakúskom trhu. Hoci sme súčasťou Európskej únie už vyše dvadsať rokov, Rakúšania majú na dovoz hydiny a čerstvých potravín mimoriadne prísne požiadavky, často nad rámec podmienok platných v EÚ.

Bratislava 14. mája (OTS) - Kým splnenie harmonizovaných pravidiel pre import platí všeobecne v celej Európske únii, pri expanzii na rakúsky trh to nemusí stačiť. Rakúšania sú známi svojou inštitucionálnou podporou domáceho trhu. Významnou inštitúciou je napríklad Rakúska asociácia pre kvalitnú hydinu (QGV), ktorá riadi zdravotné programy pre hydinu, a ktorá nastavuje parametre v celom odvetví. Práve vďaka aktivitám QGV kleslo od roku 2011 používanie antibiotík pri chove hydiny na domácom trhu o 56 %. Vďaka QGV bola spustená aj unikátna centrálna databáza hydiny. Rakúšania jednoducho kontrolujú kvalitu čerstvých potravín tak, ako pravdepodobne nijaký iný štát v Európe.

Vysoko nastavené kritériá náročného rakúskeho trhu boli pre spoločnosť EU Poultry výzvou. Aktuálne je najväčším slovenským spracovateľom hydinového mäsa a držiteľom medzinárodných certifikátov SCS, BRC GS a Halal. Vďaka prepracovaným interným štandardom, neustálym kontrolám a kvalite, však splnila požiadavky trhu, ktorý je vzdialený prakticky len 60 kilometrov od spracovateľského podniku v Horných Salibách.

„Vieme, že pre spoločnosti zo Slovenska, ale aj všeobecne z východnej Európy, je ťažké čo i len odprezentovať argumenty potenciálnym partnerom v Rakúsku. Počas uplynulých troch rokov sa nám podarilo presvedčiť viaceré veľké obchodné a veľkoobchodné reťazce v Rakúsku a aktuálne sme ich pravidelnými dodávateľmi. Sme veľmi hrdí, že nám naši rakúski zákazníci dôverujú. Konzistentne plníme ich prísne kvalitatívne požiadavky,“ uvádza Friedrich Strack, MBA, EU Poultry Country Manager pre Rakúsko.

Jedným z rozhodujúcich faktorov úspechu na rakúskom trhu je, okrem vysokej a stabilnej kvality dodávok, aj bezchybný servis a široká paleta služieb. Spoločnosť EU Poultry exportuje do ďalších 21 európskych krajín. Je pravidelne kontrolovaná audítormi nadnárodných aj lokálnych zákazníkov a inštitúcií. Má implementovaný vlastný interný model kontroly kvality, ktorý je až štyrikrát náročnejší a prísnejší ako bežne platné normy. Za minulý rok dosiahla v Rakúsku obrat vyše 10 miliónov eur.


O spoločnosti EU Poultry s.r.o.
Sme slovenská firma, špecialista na spracovanie a distribúciu vysokokvalitného kuracieho mäsa a mäsových výrobkov. Dodávame produkty do 22 európskych krajín. Ročne spracujeme vyše 40 tisíc ton hydinového mäsa. Za rok 2023 sme dosiahli tržby viac ako 158 miliónov eur. Naše výrobné a skladovacie zariadenia máme od roku 2017 pri obci Horné Saliby. Zamestnávame vyše 300 ľudí. Sme členom Únie hydinárov Slovenska. EU Poultry s.r.o. nájdete na https://poultryeu.eu/ a tiež na sociálnych sieťach YouTube, Facebook a LinkedIn