Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V U. S. Steel Košice sa začali rokovania o novej kolektívnej zmluve

Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice. Foto: TASR - František Iván

U. S. Steel Košice majú v súčasnosti okolo 9000 zamestnancov, spolu s dcérskymi spoločnosťami je ich spolu zhruba 10.500.

Košice 22. januára (TASR) – V košických oceliarňach U. S. Steel sa začali v stredu rokovania predstaviteľov odborov a vedenia podniku o novej kolektívnej zmluve. Platnosť tej súčasnej sa končí 31. marca tohto roku.

"Dnes bolo prvé kolo a v rokovaniach budeme ďalej pokračovať. My presadzujeme to, čo máme platné doteraz, to znamená tri piliere - zamestnanosť, pracovná doba a mzdy. Vychádzame z toho, čo existuje, čo sa akceptuje oboma stranami za uplynulé štyri roky," povedal pre TASR predseda Rady odborov OZ KOVO v hutníckom podniku Juraj Varga. Súčasťou požiadaviek odborárov je aj zachovanie článku o ochrane pred hromadným prepúšťaním.

Zamestnávateľ zároveň na stretnutí navrhol pokračovanie v skrátenom pracovnom týždni počas ďalších dvoch mesiacov. "Bude to predmetom rokovania na našom výbore rady odborov, ale vidíme, že výroba je ďalej v takom istom útlme, ako to bolo vlani v štvrtom alebo aj treťom kvartáli," skonštatoval Varga.

Podľa hovorcu U. S. Steel Košice Jána Baču bude kolektívne vyjednávanie v tomto roku určite ťažké, podnik sa však chce rozumne dohodnúť. "Čo sa týka skráteného pracovného týždňa, otázka nestojí tak, či má firma záujem, tá musí robiť úpravy v rozvrhoch pracovných kalendárov a pracovného času, pretože nejdeme na plný výkon. Opätovne spustiť tretiu vysokú pec má zmysel, ak už budeme vidieť badateľné zlepšenie na trhu. Cena vstupných surovín zatiaľ neklesá tak, ako by bolo potrebné vzhľadom na ceny našich výrobkov na trhu," uviedol pre TASR. Zopakoval, že vysoké importy z krajín, ktoré nemusia platiť za emisie CO2 a majú oveľa nižšie náklady na energie, znevýhodňujú domácich výrobcov na trhu. Situácia všetkých európskych výrobcov ocele je pritom kritická. "Ak súčasná situácia bude pretrvávať a na európskom trhu budú bez ďalších nákladov obchodovať firmy, ktoré nie sú viazané investovať toľko do životného prostredia a platiť poplatky za produkciu CO2, hutnícke firmy v EÚ neprežijú," dodal Bača.

V oceliarňach zaviedli skrátený pracovný čas už vlani v máji a trvá aj počas januára so 60-percentnou náhradou mzdy za deň, keď zamestnanci ostávajú doma. V júni 2019 došlo k odstávke jednej z vysokých pecí. Následne fabrika oznámila, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500. Časť zamestnancov následne využila na dobrovoľný odchod z podniku motivačné odmeny.

U. S. Steel Košice majú v súčasnosti okolo 9000 zamestnancov, spolu s dcérskymi spoločnosťami je ich spolu zhruba 10.500.