Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Veterinári potvrdili v Starej Bystrici 4. prípad vtáčej chrípky v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veterinári spresnili, že štyri nosnice v domácom chove uhynuli. V chove bolo 9 sliepok a jeden kohút.

Bratislava 28. januára (TASR) - Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku (aviárnu influenzu) vo Zvolene oznámilo v pondelok (27. 1.) štvrtý pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku. Ide o súkromný úžitkový drobnochov nosníc na produkciu vajec pre vlastnú spotrebu v obci Stará Bystrica v okrese Čadca. Informovala o tom v utorok Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Veterinári spresnili, že štyri nosnice v domácom chove uhynuli. V chove bolo 9 sliepok a jeden kohút. Úhynu predchádzali klinické príznaky ako skleslosť, hnačka. Vzorka bola prijatá do národného referenčného laboratória vo Zvolene 24. januára 2020 večer.

"Ku dňu potvrdenia nákazy bolo v chove 5 sliepok a jeden kohút, ktoré už boli utratené. Predbežné čistenie a dezinfekcia chovného priestoru hydiny sa vykonalo 28. januára. Obchodovanie s vajíčkami s daného chovu nebolo," priblížila ŠVPS.

Miestne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa v Čadci nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy, v ochrannom pásme o polomere 3 km okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 km okolo ohniska.

"Nakoľko pásmo pozorovania zasahuje aj do Poľskej republiky, ŠVPS SR informovala listom centrálnu veterinárnu autoritu Poľska a hlavného veterinárneho lekára o danej skutočnosti, aby mohli taktiež prijať príslušné opatrenia vzťahujúce sa na 10 km pásmo od ohniska nákazy," dodala veterinárna a potravinová správa SR.


Košická zoologická záhrada prijala preventívne opatrenia proti vtáčej chrípke


Zoologická záhrada (zoo) Košice prijala preventívne opatrenia proti vtáčej chrípke. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal jej riaditeľ Erich Kočner s tým, že zvýšili hygienu chovu aj napriek tomu, že toto infekčné ochorenie vtákov sa na východnom Slovensku v uplynulých dňoch neobjavilo.

Prvé opatrenia podľa jeho slov vykonali v sobotu (25. 1.) po tom, ako potvrdili výskyt vtáčej chrípky v Národnej zoo v Bojniciach. „Všetky objekty máme zabezpečené zdravotníckymi brodmi, roštmi. Včera (27. 1.) sme mali operatívnu poradu, môžem to nazvať zasadnutie krízového štábu, aby sme nič nezanedbali,“ povedal. Ošetrovatelia, ktorí sa starajú o zazimované vtáky, s nimi podľa jeho slov nemajú pracovať na rybníkoch. Tie totiž nie je možné zabezpečiť proti voľne pohybujúcemu sa vtáctvu.

ošická ZOO zrealizovala preventívne opatrenia súvisiace s výskytom vtáčej chrípky na Slovensku. Na snímke zoológ zakrýva voliéru plachtou kvôli možnému preniknutiu vtáčieho trusu do voliéry z prelietajúcich vtákov. Košice, 28. januára 2020.
Foto: TASR – František Iván


Do voliéry zatvoria napríklad pávy, ktoré sa voľne pohybujú po areáli zoo. Ide o podobné opatrenia, aké vykonali začiatkom roka 2017, keď potvrdili výskyt vtáčej chrípky v košickej zoo. Voliéry budú zvrchu prekryté fóliou, čím sa má zabrániť dopadu exkrementov voľne preletujúceho vtáctva. „Takisto sme dnes ráno prekrývali pavilón bažantnice. Zatvorili sme aj labute čierne,“ povedal. Ako Kočner spresnil, pavilón exotária, kde je takisto vtáctvo, neuzatvorili. „Chov máme od návštevníkov oddelený sklenenými bariérami,“ vysvetlil. Podľa neho rovnako ako v českej zoo Děčín plánujú z rybníka vyloviť vzácnejšie druhy vodného vtáctva.



Ako doplnil vedúci zoologického oddelenia košickej zoo Patrik Pastorek, migrácii voľného vtáctva sa nedá zabrániť a zvýšená hygiena je na mieste. „Samozrejme aj kŕmenie, aby voľne žijúce vtáctvo neprichádzalo ku krmivám, kde sa kŕmia naše vtáky. To je tiež cesta, kde by sa mohli infikovať,“ uzavrel.

Zoo Bratislava neeviduje výskyt vtáčej chrípky, realizuje však viaceré opatrenia


V bratislavskej zoologickej záhrade zatiaľ nezaznamenali prípad výskytu vtáčej chrípky. Pre zachovanie tohto stavu realizujú preventívne opatrenia. Vedenie zoo o tom informuje na sociálnej sieti.

Zoo Bratislava sa riadi pokynmi regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Od pondelka (27. 1.) preto realizuje preventívne opatrenia ako napríklad odchyt vtákov a ich premiestnenie do uzavretých chovných zariadení či zabránenie styku voľne žijúcich vtákov s druhmi, ktoré chovajú v zoo. Pre tieto opatrenia nemôžu návštevníci v zoologickej záhrade vidieť vtáčie druhy.

Vtáčia chrípka však zasiahla Národnú zoologickú záhradu v Bojniciach, kde museli pre jej výskyt utratiť desiatky kusov tamojšieho vtáctva. V bojnickej zoo utratili zvieratá, ktoré boli držané v skupine s uhynutými alebo vykazovali rôzne odchýlky normálneho správania a zdravotného stavu. Pravdepodobným zdrojom nákazy je podľa veterinárov voľne žijúce vtáctvo.

Bojnická zoologická záhrada je až do zrušenia opatrení vydaných Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) v Prievidzi uzatvorená pre verejnosť a musí realizovať viaceré opatrenia. Medzi nimi aj zabezpečiť vykonanie predbežného čistenia a dezinfekcie areálu, biologickú bezpečnosť chovov vtákov chovaných v zajatí, osobnú hygienu či vtáky napájať len pitnou vodou.