Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Za 20 mesiacov prišlo do Embraca na Spiši 13 miliónov eur

Na leteckej snímke zo 17. októbra 2017 je závod Embraco pri Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podstatná časť spomínaných investícií za minulý rok a prvých deväť mesiacov tohto roka sa týkala nových strojov a produktov.

Spišská Nová Ves 18. októbra (TASR) – Približne štyri mesiace od ukončenia procesu prevzatia japonskou korporáciou Nidec, sa najväčší zamestnávateľ na Spiši, spoločnosť Embraco Slovakia, naďalej zameriava na strategické dlhodobé ciele. Pre výrobcu kompresorov a kondenzačných jednotiek – predovšetkým pre komerčné chladenie, sú kľúčovými faktormi inovácie, zvýšenie úrovne výrobných prevádzok, získavanie a udržanie kvalitných zamestnancov. Na tlačovej konferencii to v piatok potvrdil generálny riaditeľ spišskonovoveskej továrne Marcelo Borba s tým, že investície za posledných 20 mesiacov dosiahli približne 13 miliónov eur.

Jedným z najnovších úspechov tunajšieho výskumno-vývojového tímu je kompresor NJX, ktorý sa zatiaľ vyrába v piatich variantoch, pričom jeden z nich je dizajnovaný špeciálne pre nemeckého zákazníka. „Stal sa súčasťou najpokročilejšieho modulu pre chladiarenské návesy v Európe, ktorý používa zostavu šiestich kompresorov NJX upravených pre podmienky kamiónovej dopravy. Vývoj tohto kompresora bol komplexným projektom, ktorý vymysleli a zrealizovali naši vývojári. Slovenský tím tak potvrdil svoju vynikajúcu povesť, ako kľúčová súčasť globálnej stratégie pre komerčné kompresory,“ komentuje manažérka oddelenia výskumu a vývoja v spišskonovoveskom závode Veronica Ignelzi.

Podstatná časť spomínaných investícií za minulý rok a prvých deväť mesiacov tohto roka sa týkala nových strojov a produktov. „Takmer dva milióny eur šlo napríklad do automatizácie podniku, na nákup desiatich robotov Kuka. Musíme niektoré procesy vo výrobe nahrádzať automatizáciou, najmä kvôli nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, čo nám pomáha zvýšiť produkciu,“ zdôvodnil Radúz Toporcer z vedenia spoločnosti. Dodal, že výroba a predaj produktov je za posledné roky stabilná s miernym rastom. Ročne vyrobia v Spišskej Novej Vsi viac ako 5 miliónov kompresorov, ktoré distribuujú pre 330 zákazníkov po celom svete.

Spoločnosť sa snaží racionalizovať spotrebu vody, elektriny a plynu a každý rok znižuje celkovú spotrebu energií o šesť percent. Momentálne recykluje 98,5 % odpadov, v roku 2020 plánujú na Spiši investovať vyše 20.000 eur do energetického zhodnocovania v košickej spaľovni. Vďaka tomu 150 ton zmiešaných obalov neskončí na skládke pri Spišskej Novej Vsi. Spoločnosť sa tiež orientuje na duálne vzdelávanie, kde spolupracuje so štyrmi strednými školami z regiónu. V závode aktuálne pracuje vyše 2200 zamestnancov a aj Embraco čelí nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. „Naďalej potrebujeme približne 30 nových zamestnancov mesačne,“ potvrdil Borba s tým, že situácia so zamestnanosťou je za posledné obdobie stabilná. V tomto roku si napríklad 193 pracovníkov pripomína 20 rokov pôsobenia vo firme.

Od júla je vlastníkom Embraca japonský svetový výrobca motorov Nidec, ktorý má po celom svete približne 110.000 zamestnancov a vyše 300 jednotlivých spoločností. Obrat skupiny predstavoval vlani 13,7 miliardy dolárov s prevádzkovým ziskom 1,3 miliardy dolárov. „My sme sa stali súčasťou globálnej divízie spotrebičov v organizačnej štruktúre tejto spoločnosti,“ dodal na záver Borba.